Pompprijs na drie jaar onder SRD 4
01 Dec 2014, 12:00
foto


De dalende olieprijs wereldwijd heeft ervoor gezorgd dat aan de pomp brandstof na drie jaar onder de SRD 4 per liter is. Bij GOw2 is de dieselprijs per vandaag SRD 3,96 en van unleaded SRD 4,11. Bij de SOL betaalt de klant SRD 4,21 voor diesel en SRD 4,15 voor unleaded.

De wereldmarktprijs van olie is vandaag gedaald naar het laagste niveau in vijf jaar. Het gevolg is dat de Russische munteenheid, de roebel, is gedaald. Aan de andere kant ondermijnt de vrees over vertraging van de industriële ontwikkelingen in Europa en China het wereldwijde vertrouwen.

Ten opzichte van de dollar is de roebel meer dan 6 procent gedaald naar een nieuw record. Het is de grootste val van de Russische munt in één dag sinds de monetaire crisis van het land in 1998. De prijs van Brent-olie is gekelderd naar US$ 67,53 per vat, wat de laagste is sinds oktober 2009. De Amerikaanse ruwe olie noteert US$ 65,65 per vat en is daarmee het goedkoopst sinds juli 2009.

De olieprijzen zijn sinds juni met ongeveer een kwart gedaald, terwijl de roebel sinds januari is getuimeld met zo’n 40 procent. De meest recente dalingen van de olieprijs volgen op de beslissing van de olieproducerende landen (OPEC) om de productie niet te verminderen. Vorige week liet de OPEC weten haar productie te handhaven op 30 miljoen vaten per dag.

Olie-analist Amrita Sen zegt dat de markt nog steeds erg in paniek is. “Zodra we over de paniek heen zijn, zullen de Brent-prijzen zich waarschijnlijk op korte termijn stabiliseren op ongeveer $ 65 tot $ 80 per vat." In een toelichting zegt de Russische Investeringsbank, Sberbank,: "Op de korte termijn is de Russische markt het slachtoffer van het schijnbare OPEC-besluit om de hoeveelheid van duur geproduceerde olie te verminderen door lagere prijzen. De markt en de roebel zullen zich niet stabiliseren totdat de olie dat doet. "
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May