BvL informeert leden vandaag over resultaat gesprek
01 Dec 2014, 00:00
foto
BvL-voorzitter Wilgo Valies


Het actiemodel van de Bond van Leraren (BvL) is ongewijzigd. De leden van de bond geven tot 9.15 uur les. Zij zijn voor maandagmorgen opgeroepen om in het bondsgebouw het resultaat van de vrijdag gevoerde gesprekken met een afvaardiging van de regering te vernemen. Voorzitter Wilgo Valies is zeer zuinig met informatie en wil eerst zijn achterban informeren.

“Het is een vrij ernstige situatie. Elk woord teveel kan maken dat wij in moeilijk vaarwater terechtkomen.” Ook wil hij niet aangeven of het gesprek positief was. “Ik heb mijn mening, maar de leden zullen beoordelen of het gesprek vruchtbaar was of niet”, zegt Valies aan Starnieuws.

Ongeveer 80 procent van de 1500 leden heeft gehoor gegeven aan de oproep van de BvL om de middelbare scholen om 9.15 te verlaten, zegt Valies. De ontevredenheid onder de groep is groot, omdat de vakbond al twee jaar onderhandelt over herwaardering van de posities van leerkrachten. De leden waren van plan het vos-onderwijs volledig plat te leggen, maar het bestuur heeft erger kunnen voorkomen, beweert Valies.

Voorstel
Enige tijd geleden was met de onderhandelaars van de regering consensus bereikt. Het voorstel waarover Valies niet wil uitweiden was geaccordeerd, maar effectieve uitvoering hiervan is het probleem geweest. Er ontstond wantrouwen bij de leraren met als gevolg acties, meent Valies.

De BvL-topman zegt dat gegeven de ontwikkelingen er een eventuele verschuiving komt van de repetitierondes. Voor veel scholen is de aanvangsdatum later deze week. "Met ontevreden leraren valt niet te werken, omdat zij anders leerlingen ook niet kunnen motiveren". Volgens de vakbondsman hebben de stakende leraren aan de scholieren uitgelegd waarom actie wordt gevoerd. De samenleving moet begrijpen dat leraren zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid en de leerlingen niet zullen benadelen. Daarom wordt nadat er overeenstemming is bereikt bepaald hoe het natraject eruit zal zien, benadrukt de vakbondsleider.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May