Volksgezondheid: Behandeling centraal op Wereld Aids Dag
01 Dec 2014, 02:00
foto


Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat de behandeling van hiv centraal staat op Wereld Aids Dag, vandaag. Er zijn medicamenten die het virus onder controle houden waardoor hiv nu een chronische ziekte geworden is waarmee mensen oud kunnen worden. Ook een gezonde leefstijl is belangrijk. Het ministerie benadrukt dat het belangrijk is dat mensen zich regelmatig laten testen. Op uitnodiging van Volksgezondheid laten bekende Surinamers vandaag zien dat het heel normaal is om je te laten testen.


Het is belangrijk om je status te kennen. Laat je dus testen en als je hiv blijkt te hebben, kun je dan naar de huisarts voor verdere begeleiding. Bij regelmatige controle kan de huisarts zien wanneer het de tijd is om met hiv-remmers te beginnen. Deze medicamenten worden kosteloos beschikbaar gesteld, benadrukt Volksgezondheid.

Gewezen wordt op het belang van condoom-gebruik. Daarmee wordt besmetting met het hiv-virus of andere seksueel overdraagbare aandoeningen voorkomen. Iedereen die seks heeft zonder condoom, loopt risico! Alleen mensen die honderd procent trouw zijn, kunnen het condoom na een hiv-test achterwege laten, stelt het ministerie.

"Wie gezond leeft, laat zich regelmatig testen op HIV, suikerziekte, hoge bloeddruk en andere aandoeningen. Iemand met een gezonde leefstijl vrijt veilig, eet gezond, beweegt voldoende, rookt niet, gebruikt geen drugs en drinkt weinig tot geen alcohol". Rond Wereld AIDS Dag zijn er diverse activiteiten met ondersteuning van het ministerie van Volksgezondheid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May