Farc-rebellen laten generaal Alzate vrij
30 Nov 2014, 20:00
foto
Generaal Alzate (derde van links) is samen met twee andere soldaten vrijgelaten door zijn ontvoerders, de Farc-rebellen. (Foto: Colombiaanse ministerie van Defensie)


Brigade-generaal Ruben Dario Alzate en twee andere gevangenen zijn door hun ontvoerders, de Farc-rebellen in Colombia, vrijgelaten. De drie mannen werden twee weken geleden gegijzeld.

Vandaag zijn de drie mannen overgedragen aan een humanitaire missie onder leiding van het Internationale Rode Kruis. Ze zijn vervolgens meegenomen naar een militaire basis. De mannen verkeren in goede gezondheid. De ontvoering van brigade-generaal Alzate op 16 november was voor president Juan Manuel Santos reden genoeg om de vredesbesprekingen met de rebellen in Cuba op te schorten.

Dominee Alape, een Farc-onderhandelaar en commandant van het rebellenblok verantwoordelijk voor de ontvoeringen, is van Cuba afgereisd om de vrijlating van de gijzelaars persoonlijk te coördineren. Het Rode Kruis heeft bevestigd dat de overdracht heeft plaatsgevonden in een afgelegen locatie in de provincie Choco, een afgelegen regio langs de Colombiaanse Pacifische kust.

Alzate, korporaal Jorge Rodriguez en advocaat Gloria Urrego werden 14 dagen geleden ontvoerd, tijdens hun bootreis langs de Atrato-rivier. Brigade-generaal Alzate was de eerste Colombiaanse generaal die is ontvoerd in de vijftig jaar durende burgeroorlog. Het Colombiaanse leger had een grootscheepse militaire operatie opgezet om de drie gevangenen te vinden.

'Gunstig klimaat'
"Het is duidelijk dat deze beslissing helpt om een gunstig klimaat te creëren,voor de voortzetting van de gesprekken," zei president Santos in een verklaring. De Farc-onderhandelaars hebben laten weten dat ze niet blij zijn met de manier waarop de overheid met dit incident is omgegaan.

"Het kan niet zo zijn dat de overheid beslist wanneer de gesprekken op te schorten en wanneer de onderhandelingen te hervatten,” zei Farc-afgevaardigde Jezus Santrich aan de pers. "Er is nog geen vaste datum waarop de besprekingen worden hervat," voegde hij eraan toe.

In een verklaring in Havana zeggen de rebellen dat zij niet kunnen toestaan dat het vredesproces dat in zo'n vergevorderd stadium is en waar belangrijke zaken worden besproken, wordt onderworpen aan bepaalde gehaaste, ondoordachte acties.

De Farc heeft intussen haar oproep om een wapenstilstand van beide partijen herhaald. De rebellengroep ziet graag een wapenstilstand tijdens de vredesonderhandelingen. Tot nog toe heeft de overheid elke oproep daartoe afgewezen. Volgens de regering zou een wapenstilstand de rebellengroep alleen maar helpen zich te hergroeperen en te herbewapenen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May