Sipke Ernst uit Nederland kampioen schaaktoernooi
27 Nov 2014, 02:00
foto


Het kampioenschap van de tweede editie van het Srefidensi Chess Celebration toernooi gaat naar de Nederlandse Grootmeester (GM) Sipke Ernst. Ook het vorige toernooi werd gewonnen door Nederland. Het internationale schaakevenement was verdeeld in een Open- en een Mastersklasse. U-14 Jeugdkampioen Pierre Chang van Suriname eindigde op de eerste plaats in de Openklasse. Het toernooi werd van 20 tot en met 25 november gehouden in de ballroom van Hotel Krasnapolsky.

De voorzitter van de Surinaamse Schaakbond, Frank Lo Kim Lin, is bijzonder tevreden met het vlotte verloop van het toernooi. Aan deze editie hebben schakers uit tien landen meegedaan: Suriname, Barbados, Jamaica, Trinidad & Tobago, Curaçao, Cuba, Venezuela, Nederland, Israël en Mongolië. Lo Kim Lin prees ook het werk van alle vrijwilligers en bedankte in het bijzonder de Centrale Bank van Suriname voor de ondersteuning aan dit toernooi.

Mastersklasse
Ernst eindigde samen met GM Alond Greenfeld uit Israël met 7 punten op de gedeelde eerste plaats. Na het toepassen van de tie-breaks werd het kampioenschap toegewezen aan de Nederlander, terwijl Greenfeld genoegen moest nemen met de tweede plaats. De jeugdige Internationaal Meester Jorden van Foreest uit Nederland eindigde op de derde plek. De Cubaanse schaaktrainer Jose Vilela wist de vierde plek op te eisen en WGM Enkhtuul Altanulzi uit Mongolië werd vijfde. In deze klasse deden er vijf Surinaamse schakers mee. Calvin Tjong Tjin Joe (de beste Surinaamse schaker in deze klasse) en de Fidemeesters Roger Matoewi en Viresh Giasi kwamen in aanmerking voor de categorieprijs voor spelers met een rating onder 2200, meldt de Surinaamse Schaakbond.

Openklasse
In de Openklasse hebben 74 schakers uit vijf landen gestreden. De strijd voor het kampioenschap in de Openklasse ging verrassend tussen de u-14 schaaktoppers Pierre Chang en Cedric Prade. Candidate Master Frank Sears uit Trinidad & Tobago maakte ook een theoretische kans op het kampioenschap. In de laatste ronde speelde Prade remise tegen Gerrit Amatdarso en wist Chang te winnen van Sears.

Chang werd met 6.5 punten uit 7 gespeelde wedstrijden ongeslagen kampioen en Prade eindigde met 6 punten op de tweede plaats. De Cubaanse schaaktrainer Jose Valdivia eindigde op de derde plaats. De Curaçaose Candidate Masters Jimmy Izijk en Sherman Maduro eindigden op respectievelijk de vierde en de vijfde plaats. Izijk zei in zijn toespraak zeer tevreden te zijn met zijn prestatie en ook 'jaloers' te zijn op de Surinaamse jeugd. Hij is van plan om ook in Curaçao een oudercommissie te installeren, zodat zij de kinderen van dichtbij kunnen ondersteunen en ook mee kunnen helpen aan het organiseren van succesvolle schaakevenementen op het eiland.

Blitz Open
Voor de prijsuitreiking werd er een Blitz Open toernooi georganiseerd. In eerste instantie waren er negen rondes gepland, maar op verzoek van de jeugdige schakers van Suriname werd deze al gauw gebracht naar dertien rondes. De schaakmeesters uit het buitenland waren sportief en hebben in een vriendschappelijke sfeer meegedaan aan dit snelschaaktoernooi.

Ernst bleek ook de sterkste te zijn bij het snelschaken en werd kampioen. Greenfeld eindigde ook in deze klasse achter Sipke op de tweede plaats. CM Davy Damion uit Jamaica, die het wat minder deed in de Master Class, verraste vriend en vijand door op de derde plaats te eindigen. Wendel Meusa uit Barbados deed het heel goed en eindigde op de vierde plek, terwijl Van Foreest genoegen moest nemen met de vijfde plek. De beste Surinamers werden Suradj Hanoeman en Calvin Tjong Tjin Joe die respectievelijk zesde en zevende werden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May