Nog geen schadevergoeding in 8 decemberstrafzaak
26 Nov 2014, 14:28
foto
Advocaat Hugo Essed


De procesgemachtigden van de nabestaanden in het 8 decemberstrafproces hebben tijdens de zitting van de Krijgsraad in Boxel vandaag geen schadevergoeding ingediend. De zaak is uitgesteld naar 2 februari 2015. Er waren verschillende redenen waarom gevraagd is om uitstel, legt advocaat Hugo Essed aan Starnieuws uit.

De procesgemachtigden hebben nog geen vonnis van de Krijgsraad ontvangen van het besluit dat op 13 oktober is genomen. Toen werd besloten dat de nabestaanden zich niet mogen mengen in het 8 decemberstrafproces. Zij kunnen hierdoor niet mede bewijslast helpen leveren. De Krijgsraad is van mening dat de wet hier niet in voorziet. De nabestaanden mogen wel 'als beledigde partij' een schadevergoeding indienen. De advocaten van de nabestaanden willen op basis van het vonnis nagaan welke argumenten er gebruikt zijn om af te wijzen dat ze zich niet mogen voegen in de zaak.

Essed wijst er op dat er meer zaken zijn die nog onduidelijk zijn. De Krijgsraad heeft bij de schorsing van het strafproces gesteld dat de vraag moet worden beantwoord of er geen inmenging heeft plaatsgevonden in het strafproces door de aanname van de Amnestiewet in april 2012. Het antwoordt op deze vraag is nog steeds niet gegeven.

Vallen niet onder amnestiewet
Intussen heeft het Hof van Justitie het vonnis van de Krijgsraad in het geval van de verdachte Edgar Ritfeld vernietigd. Hij was de enige die hoger beroep had aangetekend. Volgens het Hof duurt het proces te lang. Essed merkt op dat alle vragen weer recht overeind staan, want het vonnis van de Krijgsraad is vernietigd. Het Openbaar Ministerie heeft in april gesteld dat het constitutioneel hof, dat nog niet ingesteld is, de vraag of er inmenging heeft plaatsgevonden op basis van artikel 131 lid 3 van de grondwet moet beantwoorden.

De advocaten van de nabestaanden vinden dat op basis van de amnestiewet van 1992, die in 2012 is gewijzigd, de verdachten niet vallen onder de werking hiervan. Die wet geeft amnestie aan iedereen die strafbare feiten heeft begaan in de periode 1 april 1980 tot en met 19 augustus 1992. Toen waren de mensen die terechtstaan, nog niet aangemerkt als verdachte.

U kunt het verzoekschrift om zich te voegen in de zaak-Ritfeld hier downloaden.
pdf-icon.gif Voeging_Ritfeld_26-11-14.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May