Noorman: Veel potentie en barrières zakendoen in Suriname
26 Nov 2014, 15:55
foto
Ambassadeur Ernst Noorman


De Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman is ervan overtuigd dat Suriname als ‘middle-income’ land enorme potentie heeft om een zakelijke relatie mee op te bouwen. Ondanks enkele negatieve realiteiten gaat het volgens de diplomaat goed in Suriname. Noorman sprak vandaag bij de opening van de negentiende handelsmissie tussen Nederland en Suriname in de Ballroom van Hotel Torarica.

Suriname is zeker aantrekkelijk en wil Nederland graag een partner zijn bij het aanpakken van sommige barrières, die er volgens Noorman wel degelijk zijn. “Maar bovenal zijn er kansen”, meent hij. Nederland is samen met Amerika en Trinidad & Tobago de belangrijkste importlanden van Suriname. Er is in de afgelopen vier jaar gemiddeld 66 miljoen euro in Suriname geïnvesteerd, zegt Noorman. Veel Nederlandse ondernemers, zoals bouwbedrijven doen zaken in Suriname. Een trend is ingezet waarbij Nederlandse bedrijven veel meer doen aan dienstverlening vanuit Suriname, wat weer zorgt voor werkgelegenheid voor veel Surinamers. Opvallend in de meeste succesverhalen is het aangaan van partnerschappen tussen Nederlandse en Surinaamse bedrijven. Volgens Noorman is het belangrijk dat het Nederlandse bedrijfsleven zich verdiept in de Surinaamse markt en uitkijkt naar betrouwbare partners.

Uitdagingen
Naast veel sectoren merkt Noorman op dat Suriname aan de vooravond staat van grote offshore olieontdekkingen. Er komt een nieuwe raffinaderij en zal het Amerikaanse mijnbouwgigant Newmont een grote investering doen van US$ 1 miljard. In de energiemarkt zijn er ook ontwikkelingen die duurzaam aangepakt moeten worden. “Nederland bezit in al deze sectoren veel expertise”, benadrukt Noorman.
Hij zegt dat het in het streven om duurzame handelsrelaties op te bouwen goed is een realistisch beeld te krijgen over Suriname. Volgens hem laten de macro-economische cijfers een positief beeld zien. Er is een economische groei van 4% over de afgelopen jaren, en inflatie was rond de 2% in 2013. Het land heeft een lage staatsschuld.

De ambassadeur stelt dat over het algemeen ondernemen niet zonder uitdagingen is. Inzoomend op Suriname, noemt Noorman de slechte handelspositie van het land op wereldindex als het gaat om ondernemen en zaken doen. Nederland wil graag een partner zijn in het wegwerken van die barrières. De ambassade heeft besloten om met het Nederlandse Arbitrage Instituut samen met het Surinaamse bedrijfsleven het arbitrage instituut in Suriname nieuw leven in te blazen. Hiermee kunnen geschillen tussen bedrijven sneller worden opgelost.

Vooruitzichten
Nederland wil begin volgend jaar een fact finding missie naar Suriname sturen om te onderzoeken of vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit steun kan worden gegeven voor het nieuw op te richten fytosanitaire instituut van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Nederland wil vooral ook in de agrarische sector en rol spelen. Volgens de ambassadeur heeft dat land veel kennis in huis. Andere sectoren waar aandacht voor is, zijn toerisme, de houtindustrie, maar ook het uitzenden van menselijk potentieel. Noorman deelt mee dat binnenkort het Dutch Good Growt Fund ook beschikbaar zal zijn voor Surinaamse ondernemers. Dit zal moeten bijdrage aan de ontwikkeling van de private sector.

Noorman zegt dat er in de ontwikkeling van de private sector in Suriname nog een wereld te winnen is. De economie is nog steeds sterk afhankelijk van de grondstoffen. Er ligt en uitdaging voor de Surinaamse regering de concurrentiepositie van het land te verbeteren. Dit zal eraan bijdragen dat bedrijven in Suriname veel meer hebben aan de eigen productie dan afhankelijk te zijn van import en export activiteiten.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May