President kondigt prijsvraag aan voor nationaal symbool
26 Nov 2014, 04:00
foto
De zingende president Desi Bouterse wordt aangevuurd door het publiek. (Foto: René Gompers)


President Desi Bouterse kondigt aan dat hij de komende weken een commissie zal benoemen die belast zal zijn met de organisatie van 40 jaar viering srefidensi. Er zal een prijsvraag worden uitgeschreven om een nationaal symbool te ontwerpen. Hij vindt dat er ook een nationale klederdracht ontworpen dient te worden van alle grondwettelijke organen. Op 25 november 2015 zal het nationaal symbool onthuld worden, stelde Bouterse. Met deze mededeling is Bouterse overtuigd van een tweede zittingstermijn op 25 mei 2015.

Rood, groen en geel, met daartussen paars, zijn de kleuren van de verlichting van het Emiel Brielle stadion. Met veel gejuich en tamtam wordt de president binnengehaald op het podium om zijn toespraak te houden. Bouterse in een zwarte jas en das gestoken, met een wit overhemd, komt glimlachend en juichend op het podium. Hij geeft een uiteenzetting van de diverse ontwikkelingen vanaf de onafhankelijkheid in 1975 en vindt dat het land flink vooruit is gegaan.

De president memoriseert dat er in die periode de bauxietsector bloeide en dat Suriname daarop dreef en op verdragsmiddelen. Nu is er ook een olie- en goudindustrie. Bouterse benadrukt dat de democratie verbreed wordt naar alle hoeken van het land, waarbij Paramaribo niet centraal staat. Daarom wordt 39 jaar Onafhankelijkheid gevierd in het district Wanica. In de grondwet van 1987 zijn de districts- en ressortraden geïntroduceerd, waardoor mensen landelijk inbreng hebben.

Bouterse haalt aan dat het Staats Ziekenfonds werd ontwikkeld en dat er nu gewerkt wordt naar een complete dekking voor de zorgverzekering. De president benadrukt de saamhorigheid, eenheid, het samenwerken en dat de vruchten van de zaden die nu geplant zijn, pas over tien tot twintig jaar geoogst kunnen worden. Ook staat hij stil bij het belang van ondernemerschap en de ontwikkeling die Suriname meemaakt. De president spreekt over financiële stabiliteit, waarbij Suriname goed staat aangeschreven bij internationale ratingbureaus. Suriname wordt in de Caricom en de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) gewaardeerd. Tot volgende week is hij nog voorzitter van Unasur "van heel Zuid-Amerika".
Bouterse sluit zijn toespraak al zingend en dansend af met ‘One Love’ van Bob Marley. Ook de aanwezigen tonen hun zangtalenten, zich niks aantrekkend van de regen. Na de toespraak geniet het publiek nog van vuurwerk en live muziek.

Wanita Ramnath
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May