Regering biedt SRD 5 miljoen per maand voor leerkrachten
26 Nov 2014, 01:00
foto


De regering kan maandelijks nog SRD 5 miljoen extra vrijmaken om tegemoet te komen aan de eis van de onderwijsbonden voor herwaardering van hun positie. Als de bonden hiermee akkoord gaan zal het de Staat op jaarbasis SRD 60 miljoen meer kosten. Starnieuws verneemt dat dit aanbod enkele maanden terug al op tafel was gelegd, maar dat hierover gediscussieerd werd, omdat de ambtenarenbonden meer geld zouden eisen.

Vernomen wordt dat de regering wil afstappen van het systeem waarbij verschillende aktes worden gewaardeerd. Er wordt voor gekozen om een internationaal gangbaar concept te gebruiken, waarbij de verschillende aktes van het basis-, voj- en vos niveau worden gegroepeerd en gekoppeld aan een salaris. In die situatie zal het afhankelijk van de diploma’s gaan om 1ste, 2de of 3de graads bevoegdheden.

Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) én zijn collega vakbondsleider van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols), Marcellino Nerkust houden de lippen stijf op elkaar als om reactie gevraagd wordt naar het resultaat van de bespreking zaterdag met de raadsadviseurs. “We hebben woensdag een meeting en willen eerst de leden voorhouden en dan bepalen welke stappen wij verder zullen ondernemen”, zegt Valies. Ook Nerkust laat niets los. “Laten we rustig wachten tot na de vergadering.” Ongeveer 13.500 onderwijsgevenden kijken uit naar verbetering van de primaire arbeidsvoorwaarden. De vos-schooldeuren sluiten om kwart over negen omdat de leraren om 10 uur in het BvL-bondsgebouw aanwezig moeten zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May