Pereira stelt zich herkiesbaar; blij met LVV en president
18 Nov 2014, 21:00
foto
Laurence Pereira, voorzitter VSMB. (Foto: Raoul Lith)


De Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB) houdt op 29 november bestuursverkiezingen. Laurens Pereira stelt zich nog een laatste keer kandidaat als voorzitter. Hij zegt aan Starnieuws dat er afspraken gaande zijn met minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en met president Desi Bouterse om de sector verder te laten bloeien.

“Dit is de enige regering die doet wat we willen, die met ons praat.” De VSMB- voorzitter vertelt dat de regering de organisatie vijf tractoren toegezegd heeft, bestemd voor Kwatta, Houttuin, Domburg, Reeberg en Rijsdijk. Drie hebben de boeren reeds gekregen. De VSMB heeft als doel om de productie omhoog te krijgen en kwaliteitsmelk te leveren. "Deze LVV-minister slaat spijkers met koppen, hij belooft iets en doet het ook. Als ik nog geen afspraken had lopen met de president en de minister dan zou ik stoppen".

In januari krijgt de vereniging de twee andere tractoren om te verdelen. Deze zullen gegeven worden aan de boeren te Houttuin en Reeberg. “Ik heb deze vereniging met mijn centen opgericht. Ik wil hebben dat iemand deze overneemt die capabel genoeg is en niet de boel gaat bestelen en beroven. Iemand die goed met de regering kan praten", vult hij aan. Mensen die nog geen lid zijn van de vereniging willen ook stemmen, maar dat gaat niet. "Je betaalt een cent per liter, na de eerste transactie ben je pas lid. Het zijn mensen die al negen jaren geen contributie willen betalen", stelt Pereira.

Evenwicht zoeken
"We zijn er voor de mensen, voor de Melkcentrale en de boeren. We moeten een evenwicht zoeken, want als we rommel leveren, verkoopt de Melkcentrale niet en wij hebben concurrentie", stelt de VSMB-voorman. De Melkcentrale maakt nu winst volgens Pereira, want de arbeiders en boeren worden op tijd betaald. Het geld moet van tractoren komen, niet van de verkoop aan de Melkcentrale, meent Pereira. "Met de tractoren kan je beter gras, jong gras met hoge eiwitten, produceren en dan hoef je dat met minder voer aan te vullen. “Dat is super belangrijk”.

70% van de boeren klaagt niet en levert goede melk met een hoog vetgehalte, stelt Pereira. Hij legt uit dat de VSMB toegezegd heeft om deskundigen bij de boeren die kwalitatief melk met een lager vetgehalte hebben, gratis onderzoek te laten doen. De vereniging heeft officieel 72 contribuerende leden.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May