Hok en Rusland: ‘Het echte werk kan beginnen’
17 Nov 2014, 17:03
foto
Op 22 november 2013 tekenden minister Jim Hok en Adriaan van Kersen de overeenkomst voor het Merian Goudproject.


Suriname neemt voor 25% deel in het Merian Goudproject. Vrijdag is ook bevestigd dat NV Staatsolie Maatschappij Suriname namens de staat in het project zal participeren. Staatsolie zal de ongeveer 83 miljoen US dollar die nodig is als eerste bijdrage, lenen. Bij het te lenen bedrag is rekening gehouden met het feit dat er een volledig nieuwe bedrijfsfaciliteit en een mijn gebouwd moet worden. “Nu kan het echte werk beginnen”, zegt minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) Jim Hok, bijgevallen door minister Andy Rusland van Financiën.

Omdat Staatsolie namens de Staat deze optie zal invullen, werd ook de samenwerking beklonken tussen de N.V. Staatsolie Maatschappij Suriname en Surgold. Surgold is een 100% dochter van Newmont die samen komt te werken met de Surinaamse partner. Aanvankelijk zou de Surinaamse deelname worden ingevuld door een maatschappij die speciaal voor dit doel was opgericht, namelijk de NV Twee. In de huidige constructie zijn de rechten tot deelname via NV Twee overgedragen op de NV Staatsolie Maatschappij Suriname, die ook een 100% Staatsbedrijf is.

Bij de start van de onderhandelingen had president Desi Bouterse aangegeven, dat het tijd werd dat Suriname zelf ging deelnemen in de productie van goud. De instructie werd toen gegeven om de Surinaamse deelname zo groot mogelijk te maken. De onderhandelingen hebben er toen toe geleid dat Suriname tot een maximum van 25% zou mogen deelnemen in de operaties met Surgold. Dat was uiteindelijk 10% hoger dan eerder in een principe akkoord was bereikt door het onderhandelingsteam onder de vorige regering, meldt de voorlichting van Natuurlijke Hulpbronnen.

De totale kapitaalsinvesteringen in dit project worden geraamd tussen de 900 miljoen en een miljard US dollars. Suriname draagt in alle kosten voor 25% bij en vangt aan het eind, wanneer de productie eenmaal is opgestart, ook 25% van de productie. De verwachting is dat in de constructiefase 2500 personen gedurende bijna twee jaar tijdelijk werk zullen vinden. Hierna zullen ongeveer 1300 permanente banen beschikbaar zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May