Suriname scoort hoog op toernooi modelvliegen
17 Nov 2014, 04:00
foto
Geoffrey Bainathsah en zijn vader John Bainathsah.


Voor het eerst sinds Suriname lid is van de Federation Aeronotic International (FAI) heeft hij een semifinale behaald op een internationaal toernooi. In Colombia is Suriname onlangs in het algemeen klassement geëindigd op de vierde plaats.

Geoffrey Bainathsah en zijn vader John Bainathsah hebben Suriname vertegenwoordigd. Geoffrey eindigde in de voorronde, waaraan 28 piloten deelnamen op de dertiende plaats, binnen de toegestane 15 plekken die naar de semifinale doorstroomden. Naast dit historisch succes kreeg de Surinamer ook nog een ere toekenning als de ‘most outstanding performer’ van het toernooi.

De Amerikaan Jason Shulman, die is geëindigd op de eerste plaats, heeft het toernooi gedomineerd. De 28 piloten kwamen uit de Verenigde Staten, Brazilië, Colombia, Ecuador, Suriname en Argentinië. Dit toernooi wordt om de twee jaar gehouden.

De piloten moeten een opgesteld schema uitwerken. Daarnaast zijn er personen die aangeven met welk model moet worden gevlogen en welke manoeuvres moeten worden gemaakt. Geoffrey heeft hier een goede relatie opgebouwd met Shulman, die hem zijnerzijds een aantal adviezen heeft meegegeven.

Modelvliegen hobbysport
Geoffrey is opgegroeid met modelvliegen. In 2003 was hij als dertienjarige in Polen de jongste deelnemer op een internationaal toernooi. Een record dat tot dit laatste toernooi in Columbia op zijn naam heeft gestaan. Zijn vader John beoefent deze sport al vanaf 1975. Hij heeft vaker meegedaan aan internationale toernooien en is 16 jaar voorzitter geweest van de Aeromodellars club in Suriname. Deze club is opgericht door Leo Jong Pian Ki, die nog altijd de sport beoefent. Op het toernooi in Columbia is John gevraagd om als jurylid op te treden bij twee onderdelen van het toernooi. Vader en zoon hebben van hun sport hun werk gemaakt. Na de studie lucht en ruimtevaart in Delft (Nederland), werkt Geoffrey nu in Qatar waar hij radiografische autonome vliegtuigen en helikopters ontwerpt.

Modelvliegen is volgens Geoffrey in Suriname nog maar een hobbysport. Professionele beoefening vereist een zware discipline, veel praktische oefeningen en het is overigens een nogal dure sport gelet op de aanschaf van het materiaal. “Het is dus niet alleen met een remote het toestel bedienen, maar het is net als ballet in de lucht. Er zijn speciale manoeuvres die op een toernooi verplicht zijn”, zegt Geoffrey.


Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May