Culinaire hoogstandjes op Vegetarian Food festival
16 Nov 2014, 12:00
foto
Chef-kok Natascha Blank toont enkele vegetarische snacks tijdens het Vegetarian Food festival. (Foto: Ranu Abhelakh)


De derde editie van het eendaagse Vegetarian Food festival was zaterdag, een feestje voor vegetariërs en veganisten. Ook de nieuwsgierige gelekkerbekte vleeseters hebben zich laten verrassen door de verschillende vegetarische culinaire hoogstandjes. De binnentuin van het Kennedy Internaat was voor enkele uurtjes het culinair podium van cateringbedrijven, spirituele organisaties, groente telers, sappen producenten en healthy lifestyle ondernemers.

Gele amandelrijst met erwten, Matcha cake (groene thee poeder en blue berries) en Veggie burgers (oven gebakken wortelen met quaker oats). Paneer Chicken Lollipops (zelf bereidde kaas, aardappels en champignons geserveerd met tayerblad chutney) zijn maar enkele van de specials op het menu van Trora Expedition Catering. “Ik was de voorafgaande keren te laat voor deelname, maar keek wel rond naar het aanbod. Voor deze beurs had ik dus mijn menu al in gedachte samengesteld”, vertelt gediplomeerd chef-kok Natascha Blank.

Bezoeker Cindy Nuboer probeert Blanks aardappel boulangersoep met een basis van amandelmelk uit. “Anders, lekker, maar ik mis wel een beetje knoflook.” Nuboer heeft van het festival gehoord en was benieuwd naar de aanbiedingen. “Ik ben een vleeseter, maar probeer heel vaak niet-vleesgerechten uit. Van vegetarisch eten ken ik eigenlijk meer roti, pompoen en zo.” Ook festivalgast Lydia Charry is onder indruk van het aanbod aan vegetarische gerechten. In de stand van de Brahma Kumaris Suriname, probeert zij de pom uit. “Ik hou sowieso van meer tayer dan kip in een pom, maar hier proef ik geen verschil. Ik mis geen kip.”
Naast de pom samples, biedt de spirituele organisatie snacks zoals bananencake en pasteitjes. In persoonlijke gesprekken wijzen de Kumaris er op dat voedsel bereiden op een bewuste wijze moet geschieden. “Ben je boos of verdrietig, dan zal je deze energie uit je gemoedstoestand ook meenemen in de bereidingswijze en proeft je eten ook anders.”

Interesse neemt toe
Bij Amandy’s delicious food bestaat de keuze uit warme gerechten en frisse salades met homemade sauzen. Chef koks Amanda en echtgenoot Andy Friendwijk-Cairo, zijn zelfs een beetje verbaasd hoe goed de verkoop gaat. Als student Health Education aan het IOL, kookt Amanda bewust gezonde voeding. “Ik volg de Food Channel tv programma’s en doe zo heel wat ideeën op. Het is belangrijk dat je weinig tot geen olie gebruikt en met de juiste specerijen kookt, zodat het eten meer geur krijgt.”

Organisator van het festival, Lorraine Hooplot-Vreden, is een tevreden mens. Zelf staat ze even in de keuken om een cake te bakken. Zij merkt een groei in interesse vanuit de deelnemers en het aantal bezoekers. Mensen zijn bereid uit hun huis te komen om te kijken wat vegetarisch eten is, zich te laten voorlichten en recepten te verzamelen, stelt Vreden. “Ik raad eenieder aan om tenminste één dag in de week een 'flexitariër' te zijn.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May