Extreme droogte teistert Matawai-gebied
18 Nov 2014, 15:00
foto
Granman Lesley Valentijn. (Foto: Ranu Abhelakh)


Het Matawai gebied is volgens grootopperhoofd der Matuariërs Granman Lesley Valentijn volledig geïsoleerd. Het Boven-Saramacca gedeelte is volgens hem nu slechts bereikbaar via de lucht. Door de extreme lage waterstand kunnen de dorpen moeilijk tot helemaal niet worden bereikt.

De granman trekt aan de alarmbel en roept ook de hulp van de regering in. De kosten voor levensonderhoud zijn volgens hem met de aanhoudende droogte heel hoog. Het dagelijkse leven is volgens de granman ontwricht. Behalve de roep naar hulp voor goederen en diensten, doet hij een beroep op de regering een aanvang te maken met het aanleggen van de weg.

Deze weg zal vanuit Atjoni 45 km in het zuid-westelijk deel de residentie van de granman te Pusugrunu moeten bereiken. Er is reeds een gedeelte van de weg in privé aangelegd dat binnenkort tot een openbare weg wordt verheven. Volgens granman Valentijn zal met de weg een hele opleving ontstaan voor dit gebied. Hij noemt in een adem toerisme, landbouw, duurzame energievoorziening en onderwijs. Hij zegt dat zijn mensen ook recht hebben op ontwikkeling en wacht het antwoord van de regering af. Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling gaf eerder aan dat binnen niet al te lange tijd een aanvang zal worden gemaakt met de aanleg van deze weg.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May