Nog geen besluit Suriname over Suralco
16 Nov 2014, 08:00
foto
Suralcoplant te Paranam.


De regering moet een besluit nemen over twee opties die moedermaatschappij Alcoa heeft gegeven over Suralco. Alcoa wil Suralco sluiten of van de hand doen. Dat zijn de twee mogelijkheden die op tafel zijn gelegd. Suralco lijdt al enige tijd verlies. Alcoa stoot wereldwijd bedrijven die verlieslatend zijn, af. De regering moet besluiten wat er verder moet gebeuren. Er is nog geen besluit genomen.

Een onderhandelingsteam van de regering en een technische commissie hebben diverse besprekingen gevoerd en hebben verschillende opties doorgenomen. Starnieuws verneemt dat de regering uitgebreide informatie heeft opgevraagd over Suralco. De voorzitter van het onderhandelingsteam, Dilip Sardjoe, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat er nog geen beslissing is genomen door de regering. Het onderhandelingsteam moet nog bijeenkomen en zal rond 20 november rapporteren aan president Desi Bouterse. Sardjoe zegt dat daarna de president een besluit zal nemen. Hij verwacht dat eind van de maand duidelijk is wat het zal worden. "Het liefst willen wij dat Alcoa in Suriname blijft", merkt hij op. Meer wilde hij niet kwijt over deze kwestie.

De president zei op 1 oktober tijdens de jaarrede in De Nationale Assemblee dat de situatie er vrij gecompliceerd uitziet. Hij kondigde aan dat er een intentieverklaring zou worden getekend tussen Suriname en Alcoa. Er zou een gemeenschappelijke verklaring komen, maar dit is niet gebeurd.

Suriname heeft belangstelling voor de Afobakadam, die tot 2033 toebehoort aan Alcoa op basis van de Brokopondo-overeenkomst. Alcoa wil de krachtcentrale behouden, ook al zou Suralco worden afgestoten. Bouterse zei dat op basis van de gesprekken en onderzoek een besluit zou worden genomen. Suralco wil zo snel mogelijk deze kwestie afgewikkeld hebben. Binnen het bedrijf hebben werknemers gehoord dat op 15 december Suriname een besluit zou nemen. Sardjoe zegt dat deze informatie niet klopt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May