Grassalco wint milieuvriendelijk goud te Maripaston
14 Nov 2014, 18:30
foto
De plant van Suralco te Maripaston. (Foto: René Gompers)


Grassalco is vanmiddag officieel begonnen met het winnen van goud. Met het omdraaien van een 'switch' heeft minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok, de 'Grassalco Gravity Concentration Plant' in werking gesteld. Het staatsbedrijf zal op grote schaal aan milieuvriendelijke goudwinning doen.

De onderneming ligt in Maripaston in het district Para. Het goud wordt met behulp van zwaartekracht en veel water gescheiden van zand en gesteente. Bij dit proces is er geen kwik nodig om het goud te binden. Dit goudwinningsmodel wordt ook toegepast op plaatsen die al uitgemijnd zijn, omdat met dit proces zelfs de kleinste deeltjes gewonnen worden. Kwik is niet in staat om goudstof te binden. Met dit systeem worden behalve goud ook andere metalen, zoals kwik, die in de grond zijn achtergebleven bij oude mijnbouwactiviteiten, teruggewonnen. In deze fase is er geen kwik gebruikt om goud te winnen.

Sergio Akiemboto, president-directeur van NV Grassalco, is God en president Desi Bouterse dankbaar voor de bereikte mijlpaal. "Ik ben dankbaar voor het vertrouwen in mij gesteld om de slapende reus te ontwaken en wakker te houden." De gunning om goud te winnen was in 2011 verleend, maar er kon niet gewerkt worden. Het goud trok ruim tweeduizend illegale gouddelvers naar de concessie. Dit bracht een reeks criminele activiteiten met zich mee. Er is ruim SRD 10 miljoen uitgegeven om veiligheid, orde en rust te brengen. Er is daarna nog US$ 800.000 gestopt in het opzetten van de plant.

"Vandaag zijn we eindelijk zover. Het geduld heeft geloond", zegt een blijde Akiemboto. "We produceren al verschillende zandsoorten en steenslag en nu goud. We geven alleen maar invulling aan onze slogan." De slogan van Grassalco is 'we bring prosperity to the surface'.

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May