Gezond ontbijt thema Wereld Diabetes Dag 2014
14 Nov 2014, 08:00
foto


Wereld Diabetes Dag 2014 stelt het gezond ontbijt centraal. Een gezond ontbijt is belangrijk in zowel de preventie als de behandeling van diabetes. In Suriname leven ongeveer 75.000 personen met diabetes mellitus. Gezonde voeding, stoppen met roken en alcoholgebruik zijn naast bewegen belangrijke regels die in acht moeten worden genomen voor een gezonde levensstijl.

Marelva Strijdhaftig, ondervoorzitter van de Stichting Diabetes Educatie Suriname (SDES) zegt aan Starnieuws dat zij geen uitspraak kan doen over het aantal kinderen dat leeft met suikerziekte. “Je ziet ze haast niet, omdat die vaak via de huisartsenpraktijk bij de kinderarts belanden.” Ook bij kinderartsen is het aantal moeilijk te achterhalen, stelt ze. Ondanks er een kinderclub is, is de organisatie er nog niet in geslaagd om de doelgroep te bereiken waardoor er cijfers geproduceerd kunnen worden.

De Internationale Diabetes Federatie (IDF) heeft het gezonde ontbijt als thema gelanceerd voor Wereld Diabetes Dag 2014. Het ontbijt wordt weliswaar vaak de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd, maar veel mensen besteden er weinig of geen aandacht aan. Recent onderzoek heeft aangetoond dat wie op jonge leeftijd vaak het ontbijt overslaat, meer kans maakt om later overgewicht en type 2 diabetes te ontwikkelen. Ook voor mensen met diabetes, helpt een dagelijks gezond ontbijt om de bloedsuikerwaarden onder controle te houden en het risico op verwikkelingen van diabetes te beperken.

SDES organiseert samen met de Stichting Postacademisch Onderwijs voor de Geneeskunde in Suriname (SPAOGS) zaterdag 15 november een symposium dat handelt over diabetes mellitus in Hotel Torarica. “De voeten, mondhygiëne, de ogen en het diabetes protocol zullen worden behandeld”, zegt Strijdhaftig. In verband met deze dag is een podotherapeut uit Nederland, Evelien van Gool, in Suriname. Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten of klachten die voortvloeien uit het niet goed functioneren van de voeten. Van Gool zal dagelijks in de One Stop Shop trainingen verzorgen voor het personeel. Ook is zij zaterdag de gastspreker op het symposium, terwijl zij dinsdag een bijeenkomst houdt voor verpleegkundigen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May