12,4% loonsverhoging voor werknemers Rosebel Goldmines
14 Nov 2014, 01:00
foto
Bondsvoorzitter Lloyd Read legt het principe-akkoord voor aan de leden van de Rosebel Gold Mines Werknemersorganisatie.


De uurloners van Rosebel Gold Mines zullen vanaf 16 november 12,4 procent meer verdienen. Daarbovenop krijgen zij een lumpsum van SRD 4.500. In een stampvolle zaal te Brokopondo hebben de leden van de Rosebel Gold Mines Werknemersorganisatie (RGWO) het principe-akkoord dat de bond heeft bereikt met de directie van het bedrijf goedgekeurd.

Door inventiviteit en intensieve onderhandelingen die in een goede sfeer zijn gevoerd, is dit resultaat bereikt, zegt RGWO-voorzitter Lloyd Read aan Starnieuws. Met de directie was op dinsdag een principe-akkoord bereikt, dat de algemene ledenvergadering (alv) woensdag heeft bekrachtigd. De nieuwe cao loopt tot december 2015.

Read wijst erop dat er een enorme scheefgroei is tussen het basisloon en de toelagen. Het basisloon was vrij laag, vergeleken met de toelagen die werden toegekend. De bond heeft de directie zover kunnen krijgen dat sommige toelagen zijn geïncorporeerd in het basisloon. “We hebben wat ingeleverd, maar hebben er een goed resultaat uit gehaald.” De bond telt zo’n 1.200 leden. Bij RGM werken er 1.500 personen. Het nieuw bereikte akkoord geldt alleen voor de uurloners. De bondsvoorzitter stelt dat voor de maandloners nog verdere gesprekken worden gevoerd. De maandloners zitten in de staf, de beleidsmakende en beleidsuitvoerende staf. Read vindt dat om conflicten te voorkomen de maandloners in hun belang zich ook moeten aansluiten bij de bond. Ofschoon er een nieuwe arbeidsovereenkomst is bereikt, gaat de bond door met onderhandelen “omdat een behoorlijk aantal zaken in de cao aanpassing behoeven.”

Al met al is de RGWO-topman tevreden. Hij stelt dat hij in een slechte periode -de goudprijs daalt en de exploitatiekosten van het bedrijf stijgen - is binnengekomen als voorzitter. “En dan moet je elkaar leren kennen, je positie en respect opeisen om zo op gelijkwaardig niveau verder te kunnen.” Er is effectief anderhalve maand onderhandeld voor dit resultaat. Het succes schrijft Read toe aan de wijze van benadering. “We hebben als partners gesproken, we helpen meedenken en dragen mede verantwoordelijkheid voor cruciale vraagstukken.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May