Kinderen Nos Kasita dolgelukkig met hun nieuw onderkomen
13 Nov 2014, 01:02
foto
De kinderen van Nos Kasita bij bewonderen hun nieuw onderkomen op Hanna's Lust. (Foto: René Gompers)


De kinderen zijn dolblij. Ze kijken hun ogen uit, roepen door elkaar, inspecteren en proberen het meubilair uit. “Is dit echt ons huis?”, vraagt een jongetje zich ongelovig af. “Ja, het is van ons”, verzekert een ouder meisje hem terwijl ze hand in hand door een van de ruimtes wandelen. President Desi Bouterse en Alice Amafo, minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, hebben woensdagavond het nieuwe onderkomen van Nos Kasita geopend. Het tehuis staat te Hanna’s Lust in het woningbouwproject van de overheid.

In juli 2013 zijn door een brand de 84 kinderen tussen twee en negentien jaar dakloos geworden. In januari dit jaar is de eerste steen gelegd, in september was het nieuwe tehuis al technisch opgeleverd. Het bebouwde oppervlakte beslaat 800 vierkante meters. Het huis heeft acht slaapkamers die elk ruimte hebben voor twaalf kinderen, een ruime open zaal, een eetruimte, ruime keuken en washok. Elke slaapkamer heeft eigen badkamers en toiletten. Er zijn ook kamers voor de beheerder en enkele medewerkers. Op het grote, deels betegeld erf, is een basketbalveld, een tent en genoeg speelruimte. Het geheel heeft SRD 1.8 miljoen gekost, vertelt Jerrel Rotsburg, waarnemend directeur van Surinam Road & Civil Technical Company NV, een dochteronderneming van Rudisa Holding. “De eerste begroting bedroeg SRD 1.4 miljoen. Er is een uitbreiding gekomen. Daarin zit het basketbalveld, de betegeling, verlichting en omrastering.” Het tehuis is ingericht met meubilair en apparatuur van Rudisa Woninginrichting.

Dankbaar
Bouterse, Amafo en Charlotte ‘tante Lotti’ Dakriet, directeur van het tehuis, hebben hun dankbaarheid geuit voor de hulp vanuit de gemeenschap. Bouterse bemoedigde de begeleiders én de kinderen om niet op te geven. “Ik weet hoe het is om in een internaat ver van huis te wonen. Ik heb het meegemaakt en heb ook veel geklaagd. Pas toen ik ouder werd, had ik door wat ik geleerd heb, de discipline en de wil om door te gaan. En begeleiders, ga door, je zult veel kritiek krijgen maar ga door", zei de president.

Mujinga heeft alle ruimtes bezocht en is op het terrein gaan rondkijken. “Het is zo prettig. Dit is een leuke plaats om te blijven”, stelt ze vast. “En oooh, de wind waait hier zo heerlijk!” De kamers worden grondig geïnspecteerd door de toekomstige bewoners. Shakira klimt op een van de ‘stellage’ bedden. Daar blijft ze zitten op het in frisse kleuren bedekte gezondheidsmatras. “Ik ben zo blij om in mijn nieuw huis te zijn”, vertelt het meisje opgetogen. “Ik vind het mooi dat de president ons heeft geholpen. Dan kunnen we die andere zorgen vergeten. Ik wil ook iedereen bedanken die ons heeft geholpen en gesponsord, dat God ze mag zegenen.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May