Zwemwater wordt nog te weinig getest
13 Nov 2014, 02:00
foto
Watertest


Zwemwater van privézwembaden wordt nog te weinig getest op belangrijke parameters als chloorgehalte, pH, alkaliteit, hardheid en zoutzuurgehalte. Deze parameters moeten in de juiste verhouding staan om te kunnen spreken van gezond zwemwater. Door het uitblijven van de nodige reguliere testen, boet het water in aan kwaliteit en kunnen gebruikers er bijvoorbeeld rode ogen of jeuk aan overhouden.

Allan Vijzelman, algemeen directeur van Rudan Training Co., heeft in zijn onderneming hogere verkoopcijfers van chemicaliën en zwembadapparatuur geconstateerd. Hij neemt aan, dat het aantal privézwembaden ook zal zijn toegenomen. Sommige eigenaren doen desinfectiemiddelen, zoals chloor, in het water, zonder na te gaan of er sprake is van een juiste verhouding. Hij adviseert het water regelmatig deskundig te laten testen, om er zeker van te zijn dat men zwemt in gezond water.

Snelle ontwikkeling bacteriën
Vijzelman wijst erop dat zonder een goede verhouding van de parameters, het toedienen van chemicaliën aan het zwemwater gezien kan worden als geld weggooien. Vooral zwemwater dat in de zon staat, zou getest moeten worden, want bacteriën ontwikkelen zich sneller in tropische temperaturen. “Als water langer dan een dag al blijft zitten, dan zou je het al in feite moeten desinfecteren.”

Vijzelman denkt dat ook bij de algemene commerciële zwembaden er in verband met gezond zwemwater verbetering moet komen aan de infrastructuur. “De besloten clubs doen een betere job wat dat betreft”, meent hij. “Bij de commerciële zwembaden is er enige aanpassing nodig van zaken. Niet overal is er bijvoorbeeld een goede pomp voor de watercirculatie, terwijl de waterkwaliteit sterk afhankelijk is daarvan. Waar er veel gezwommen wordt is zeker tweemaal per week een watertest nodig. De gezondheid van de zwemmers is zeer belangrijk.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May