Constitutioneel Hof voor donderdag op agenda DNA
12 Nov 2014, 04:00
foto


De Nationale Assemblee (DNA) zal donderdagmiddag de ontwerpwet Constitutioneel Hof in een openbare vergadering behandelen. In artikel 144 lid 4 van de grondwet is de instelling van het Constitutioneel Hof opgenomen. Dit grondwettelijke orgaan moet volgens het Openbaar Ministerie het oordeel vellen of de amnestiewet die in april 2012 is aangenomen een inmenging betekent in het 8 december strafproces. De Krijgsraad heeft de vervolging geschorst in afwachting op de beantwoording van de indringende rechtsvraag.

De 39 artikelen tellende ontwerpwet over het in te stellen Constitutioneel Hof is sinds vorig jaar af. In artikel 1 van de ontwerpwet staat dat het Hof bestaat uit een voorzitter, een vicevoorzitter en drie leden, waaraan drie plaatsvervangende leden worden toegevoegd. De personen worden voorgedragen door De Nationale Assemblee en worden benoemd door de president voor een periode van vijf jaar. De secretaris en plaatsvervangend secretaris worden op voordracht van het Hof door de president benoemd.

Personen die in aanmerking komen voor het lidmaatschap moeten de Surinaamse nationaliteit bezitten en tenminste 45 jaar oud zijn. Ze moeten tien jaar in één of meer juridische beroepen werkzaam zijn of zijn geweest of een staatsrechtelijke functie hebben vervuld. Een andere vereiste is dat leden de Universiteit van Suriname of daarmee gelijk gestelde universiteit of hogeschool, hetzij de graad van doctor in rechtswetenschappen of de hoedanigheid van meester in de rechten, of een daarmee gelijkgestelde graad hebben verkregen.

In de commissie van rapporteurs hebben zitting Ricardo Panka (voorzitter), Winston Jessurun, Ronnie Brunswijk, Radjkoemar Randjietsingh, Paul Somohardjo, Anton Paal en Theo Vishnudatt. Op de agenda staat ook de nadere wijziging van de Loterijbelasting. Voorafgaand aan de openbare vergadering is er ook een huishoudelijke vergadering uitgeschreven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May