Nieuwe vrijhandelszone in de maak
12 Nov 2014, 08:00
foto
De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich gehuld in de dracht van zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping ter gelegenheid van de APEC-top in Beijing, China.


Er komt een nieuwe vrijhandelszone. Leiders uit Azië en landen aan de Stille Oceaan zijn dat overeengekomen in Beijing, China. De nieuwe vrijhandelszone wordt sterk ondersteund door China.

De vrijhandelszone van Asia-Pacific (FTAAP) wordt gezien als een rivaal van het Amerikaans handelsverdrag dat China uitsluit. De Asia-Pacific Economic Co-operation (APEC)-top in Beijing is overeengekomen om een studie te laten uitvoeren naar de FTAAP. Die studie kan twee jaar duren.

De Chinese leider Xi Jinping, die eerder bij de Aziatisch-Pacifische landen had aangedrongen om de economische banden te versnellen, heeft de goedkeuring van het pact een "historische" beslissing genoemd. De Verenigde Staten (VS) heeft onderhandeld over een aparte Trans-Pacific Partnership (TPP), wat wordt beschouwd als onderdeel van Washington's spil in de richting van Azië. Het TPP moet zorgen voor permanente invloed van de VS in de regio in reactie op de groeiende Chinese macht. Twaalf landen, behalve China en Rusland, zitten in het TPP.

Obama heeft beweringen als zou het TPP het instrument zijn om de Chinese invloed tegen te gaan, tegengesproken. In een interview met het Chinese staatspersbureau Xinhua zei hij dat de VS op geen enkele manier probeert China te bedwingen.

Het wereldwijde economisch herstel wordt nog steeds geconfronteerd met veel onstabiele en onzekere factoren, zei de Chinese leider. "Geconfronteerd met de nieuwe situatie, moeten we verdere regionale economische integratie bevorderen en een model van openstelling creëren dat bevorderlijk is voor ontwikkeling op lange termijn."

Obama en Xi hebben aparte gesprekken gevoerd na de APEC-top. "Als de VS en China in staat zijn om effectief samen te werken, zal de hele wereld daar voordelen aan hebben," zei Obama.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May