Grassalco wil in fasen middelgrote goudmijn realiseren
11 Nov 2014, 06:00
foto
De plant die aangeschaft is in Brazilië, draait proef op Maripaston. (Foto: Grassalco)


Staatsbedrijf NV Grassalco wil in drie fasen komen tot een middelgrote goudmijn in Maripaston, in het district Para. Dit gebied is 1375 ha groot. President-directeur Sergio Akiemboto zegt aan Starnieuws dat de mijnbouwrechten in 2011 zijn verkregen. Vrijdag wordt de plant officieel in gebruik genomen.

Op Maripaston heerste een onoverzichtelijke situatie waarbij ongeveer 2000 personen bezig waren met het zoeken van goud. Het heeft veel inspanning gekost om het gebied onder controle te brengen. Twee mensen hebben zelfs het leven gelaten. "Het terugbrengen van rust, orde en veiligheid betekende niet alleen uitgaven, maar derfde het bedrijf enorm aan inkomsten doordat er veel minder werd afgedragen door de overgebleven groepen, die actief aan mijnen waren", legt Akiemboto uit.

Een uitdaging werd omgezet in een kans nadat er werd besloten om zelf in de
productie te gaan. Na een gedegen voorwerk viel de keuze op het aanschaffen van een Gravity Concentration Plant uit Brazilië, waarbij het reeds verwerkte materiaal (bakansanti) van de porknokkers opnieuw zal worden bewerkt. Er is US$ 800.000 geïnvesteerd in het project. Tijdens de eerste fase zal er verdere exploratie werkzaamheden worden verricht ter verruiming van de reserve en vinden van materiaal met een hoger grade. Er is op dit moment 110.000 ton materiaal te werken. Dit is goed voor ongeveer twee jaar, waarbij volgens verwachting 65 kilogram goud gewonnen zal worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May