Nederland herdenkt slachtoffers MH17
10 Nov 2014, 14:30
foto


Honderden rouwende familieleden en vrienden van de passagiers van vlucht MH17 hebben in Amsterdam de slachtoffers herdacht. Bij de ramp met het toestel van Malaysia Airlines kwamen alle 298 inzittenden om. Bijna 200 van de slachtoffers waren afkomstig uit Nederland.

Oekraïne en westerse landen beschuldigen pro-Russische rebellen ervan dat zij het vliegtuig met een raket van Russische makelij uit de lucht hebben geschoten. Rusland ontkent de beschuldigingen. De precieze oorzaak van de crash in het oosten van Oekraïne is niet vastgesteld.

President Vladimir Poetin zei vandaag dat beschuldigingen als zouden de rebellen de inspanningen om uit te vinden wat er met het vliegtuig is gebeurd, belemmeren "volledig ongegrond" zijn. Hij zei dat hij een volledig en onpartijdig onderzoek naar de crash ondersteunt.

Vrienden en familieleden van de slachtoffers lazen tijdens de ceremonie de namen en leeftijden van de slachtoffers op. De herdenkingsdienst is bijgewoond door de Nederlandse koning Willem-Alexander, koningin Maxima, prinses Beatrix, premier Mark Rutte en andere hoogwaardigheidsbekleders. De momenten waar de namen van hele families werden voorgelezen, waren aangrijpend. De slachtoffers hadden tien nationaliteiten.

Premier Rutte sprak over zijn gevoelens van hulpeloosheid en wanhoop in de nasleep van de ramp. "Het leven van deze passagiers zal voor altijd onvoltooid zijn," zei hij. "Hun stem zal nooit meer worden gehoord. Hun aanwezigheid, hun talenten, hun vriendschap en hun liefde... het is allemaal van u weggenomen...zomaar..." Hij zei dat er veel vragen onbeantwoord zijn gebleven over wat er gebeurd is met vlucht MH17 van 17 juli 2014.

Van de slachtoffers waren 196 uit Nederland, 42 uit Maleisië, 27 uit Australië, elf uit Indonesië, tien uit de Groot Brittannië, vier uit België, drie uit Duitsland, drie uit de Filipijnen en uit Canada en Nieuw- Zeeland elk één. Rutte zei dat de herdenking "een kans voor Nederland is om de nabestaanden te tonen dat ze niet alleen staan."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May