VPF wil gedegen beleid participatie vrouwen in besluitvorming
09 Nov 2014, 12:00
foto


In deze editie legt het Vrouwen Parlement Forum (VPF) de nadruk op het hanteren van passie en scholing als selectie criteria voor kandidaten voor politieke besluitvorming. Het VPF vraagt om bewuste keuzes te maken bij het selecteren van kandidaten voor De Nationale Assemblee (DNA) en ressortraad (rr). Wij vragen te kiezen voor vrouwen met passie, verschillende ervaringen/achtergronden en leeftijden. Vrouwen die weten wat het betekent om arm te zijn of slachtoffer te zijn van de criminaliteit of huiselijk geweld en echt daarvoor willen opkomen. Vrouwen die willen opkomen voor verbeteren van rekenmethoden en leermethoden binnen het onderwijs, ondernemerschap en financieringsmogelijkheden willen stimuleren. Willen opkomen voor onrecht, huiselijk geweld, kinderopvang op de werkplek, versterking van normen en waarden op scholen, aanpak van de criminaliteit onder jongeren, gezonde partner relaties, de problematiek van tienermoeders en corruptie ect ect.

De organisatie pleit voor het hanteren van dit beleid. Zowel binnen als buiten partijen zijn er veel vrouwen die erg actief zijn op de bovengenoemde gebieden. Partijen kunnen deze vrouwen identificeren, benaderen en voordragen in het belang van land en volk. In 2012 heeft het VPF in samenwerking met de Amerikaanse Ambassade sessies georganiseerd waarin de politica van de Amerikaanse Senaat mw. Anna Tovar haar ervaringen heeft gedeeld met Surinaamse vrouwen die politieke ambities hebben. Zij heeft toen aangegeven dat passie en scholing nodig zijn voor een succesvolle politieke carrière. Zie ook de volgende Starnieuws link voor de tips van Tovar.

Vrouwen met ambities voor besluitvorming worden in sommige gevallen geconfronteerd met een sollicitatie of selectie procedure. Het is echter niet altijd duidelijke welke criteria worden gehanteerd en als de selectie procedure objectief (door een onafhankelijke derde) of transparant zal geschieden. Weer andere hanteren criteria zoals ervaring, loyaliteit, bescheidenheid en volgzaamheid. Sommigen partijleden zijn niet eens bekend met de criteria/procedure en leven soms in de hoop eens gevraagd te worden. De vraag is echter als het nut van deze procedures/criteria of het ontbreken van vrouwvriendelijke procedures, vrouwen ten goede zal of is gekomen. Het VPF vindt dat de samenleving meer baat heeft bij het selecteren van eerlijke, genderbewuste en daadkrachtige mensen, met hart voor de problematiek van vrouwen en kinderen.

Klaarstomen van vrouwen
Niemand beschikt over alle competenties! Wij roepen dus op tot het klaarstomen van vrouwen om het politieke werk te doen en die volledig toe te rusten met vaardigheden die nodig zijn om de samenleving te dienen. Het beleid van politieke partijen in onder andere de VS is erop gericht kandidaten klaar te stomen om zitting te nemen in het parlement. Wat is het beleid van Surinaamse politieke partijen? Er moet nu gericht worden gewerkt aan het scholen van vrouwen voor de DNA, directeursposities, ministers posities, de Staatsraad en diplomatieke posten. De vraag is: Wie zijn de potentiële kandidaten???

Tot slot roept het VPF vrouwen op om de voorstellen te ondersteunen en meer in te spelen op hun passief kiesrecht. Vrouwen hebben niet alleen het recht om anderen te kiezen/aan de macht te helpen, maar ook het recht om gekozen te worden in een vertegenwoordigende functie. Vrouwen weten het best waar de schoen wringt en moeten zelf hun belangen behartigen
Vrouwen die belangstelling hebben voor politieke besluitvorming kunnen zich per mail registeren op het email adres: stg.vpf.sur@gmail.com

Het bestuur van het VPF
Uma nanga man fu wang betere Sranan
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May