Scholing en passie nodig voor succesvolle politieke carrière
18 Dec 2012, 04:00
foto
Belangstellenden tijdens een lezing van Anna Tovar.


De keus om al dan niet actief te zijn in de politiek ligt bij de vrouw zelf en Surinaamse vrouwen kunnen met een goede voorbereiding, belangrijke zaken op de agenda van de districtsraad of het parlement krijgen ter goedkeuring. Woorden van Anna Tovar, vertegenwoordiger van het Huis van Afgevaardigden in de USA op bijeenkomsten die door het Vrouwen Parlement Forum (VPF) zijn gecoördineerd.

Tovars komst naar Suriname was mogelijk gemaakt door de Amerikaanse ambassade. Zij heeft haar ervaring in de politiek gedeeld met Surinaamse vrouwen en andere doelgroepen. ”Het hebben van passie om de wensen en behoeften van de burgers te dienen, is een belangrijke voorwaarde om in de politiek te stappen”, aldus Tovar. Tovar weet waar zij het over heeft. Zij is de politiek ingestapt toen zij van leukemie is genezen.

Voorbereiden op politieke carrière
Toen de Staat Arizona de budgetten voor leukemie patiënten zou inkorten heeft zij met medische feiten, cijfermateriaal en persoonlijke verhalen van zichzelf en patiënten kunnen aantonen, dat het de staat minder kost als zij de groep niet afschrijft, maar in medicijnen en transplantaties van deze doelgroep investeert. Investeren in de doelgroep levert namelijk grote voordelen op voor de economie, omdat de mensen in het productieproces kunnen participeren en er minder arbeidskrachten verloren gaan.

Tovar deelde aan de belangstellenden mee dat er binnen haar politieke partij diverse trainingen worden verzorgd om vrouwen voor te bereiden op een politieke carrière. Deze hebben betrekking op de partijfilosofie, de werking van het Huis van Afgevaardigden, het interpreteren en maken van wetgeving, het opstellen van een plan voor campagne voering inclusief hoe campagne financiering te mobiliseren, zegt het VPF in een bericht.

Belangrijke tips
Zij stelt dat vrouwen ondersteuning moeten zoeken bij het doen van hun politieke werk. Zo kunnen zij bijvoorbeeld hun partners of kinderen om hulp vragen, maar ook praten met andere succesvolle vrouwelijke politica. In voorbereiding naar de verkiezingen van 2015 gaf zij enkele tips aan haar toehoorders. Zij raadde hen aan om het contact met het electoraat ook na verkiezingswinst niet te verliezen en regelmatig sessies met de kiezers te organiseren. “Bel als parlementariër mensen terug als zij je nodig hebben.”

Dat het werk van parlementariër geen bureauwerk is, vindt Tovar vanzelfsprekend. “Ga onder de mensen en maak tijd om hun noden aan te horen”, gaf de politica mee. Ook vindt zij dat bij de politiekvoering hoge waarden en normen in stand gehouden moeten worden. Verder is volgens haar opvatting een parlementariër een gedreven persoon die het volk wil dienen en niet op de post zit om het eigenbelang te dienen. “Zorg voor politieke scholing en voor het aanleren van vaardigheden in het fundraisen, netwerken en optreden in de media,” is een andere belangrijke tip die zij gaf.

Het VPF geeft aan de ontmoetingen te coördineren als voorbereiding voor de Surinaamse vrouw naar de verkiezingen van 2015. Zij organiseert onder andere Vrouwencafés, waarbij Surinaamse vrouwelijke rolmodellen hun ervaringen delen.



Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April