Fernandes introduceert Isuzu MU-X tijdens Savanne Rally
08 Nov 2014, 01:00
foto
Fernandes introduceert de gloednieuwe Isuzu MU-X tijdens de Savanne Rally. Dit voertuig wordt bestuurd door Steven Toppin van Fernandes en Michel Blokland. (Foto: René Gompers)


Op feestelijke wijze en met de introductie van de Isuzu MU-X is vrijdagavond de Staatsolie Diesel Savanne Rally 2014 van start gegaan. De rally wordt voor de 38ste keer georganiseerd door de Surinaamse Auto Rally Klub (SARK). De nieuwe ‘sport utility vehicle’ uit de vloot van Fernandes Autohandel neemt deel aan het grootse navigatie-evenement en zal de komende dagen zijn waardigheid moeten tonen tegenover de gevestigde ‘four wheel drives’.

Dit jaar doen er 86 equipes, waaronder 15 buitenlandse, mee aan de rally. “Het gaat niet alleen om racen door de savanne maar het accent ligt op het bereiken van locaties die je niet van tevoren worden meegedeeld”, licht Vinoj Sewberath Misser, voorzitter van de SARK toe. “Het is hard werken voor de ‘driver’ en de navigator. Qua schaal, opzet en aankleding is dit ook het grootste navigatie- evenement in het Caribisch gebied”, merkt Sewbarath Misser op. “Het groeit gestaag. Aan de stadsrally doen er steeds meer mensen mee en de wedstrijd in de savanne trekt steeds meer buitenlanders aan.”

De Izusu MU-X wordt bemand door de rallyrijders Steven Toppin en Michel Blokland (minister Volksgezondheid). Blokland doet voor de elfde keer mee. “Dit is een goede manier om van stress af te komen. Het is hard werken maar je komt op plekken waar je normaal niet zou komen.” Blokland doet voor de ‘fun’ mee. “Meedoen is al een hele ervaring.” Staatsolie directeur Marc Waaldijk doet “slechts dertig jaren mee.” Hij rijdt met tweevoudig winnaar Piem Reiziger. “Met hem komt het zeker goed”, verzekert Waaldijk die een gooi doet naar winst dit jaar. Ramon Abrahams (raadsadviseur en ex-minister van Openbare Werken) doet langer dan twintig jaar mee en heeft twee keer de Savannerally op zijn naam geschreven. “Ik doe me best voor de derde maar er doen ook jonge kerels mee en den boy tof.” Ook zijn zoon Ryan is een van de deelnemers. "Ik heb hem zelf opgeleid", zegt de trotse vader.

Staatsolie is al veertien jaren de hoofdsponsor van de rally. Daarnaast leveren Haukes NV, Isuzu D-Max en Gow2 een aanzienlijke bijdrage. De Isuzu fabrikant heeft, om het feit dat zij al tien jaren de rally sponsort te vieren, de prijs voor de winnaars van elke categorie, behalve de ‘toeristen’ klasse gesponsord. De winnende navigator en de chauffeurs uit de hoofdklasse, de A- en de B- klasse krijgen elk een ticket naar Thailand. Maandag keren de equipes terug naar de stad. De winnaars worden woensdag bekendgemaakt.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May