Eerste Surinaamse energieweek legt nadruk op 'efficiëntie'
08 Nov 2014, 06:00
foto
Minister Jim Hok onverhandigt Rudolfo Ijvelaar, winnaar van de kleur en slogan-wedstrijd een prijs. (Foto: Raoul Lith)


“Ik geloof dat we in de afgelopen jaren erin zijn geslaagd om het verband tussen energie en ontwikkeling te brengen. Vandaag de dag realiseert iedereen zich dat er zonder energie geen ontwikkeling mogelijk is. Zonder energie is er geen toekomst”, benadrukte minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) bij de opening van de eerste Suriname energie week die van 9 tot 16 november duurt.

Hok vindt dat iedereen, overal toegang moet hebben tot energie. Echter is men zich er niet van bewust waar de energie vandaan komt, wat de waarde ervan is en hoeveel geld het opwekken hiervan kost, meent hij. De bewindsman daagt mensen van instellingen zoals de Anton de Kom Universiteit van Suriname en het Natin, die in de ontwikkelingsrichtingen zitten, uit om te werken aan verdere ontwikkelingen met behulp van de energiesector.

“Als Suriname lopen we de afgelopen decennia steeds tegen een tekort aan energie aan. We hebben geen reservevermogen en wanneer je dan gaat nadenken met elkaar hoe je het probleem gaat oplossen, dan komt steeds dichterbij het thema energie efficiëntie.” zegt de directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), Willy Duiker.

Volgens de EBS-topper "moeten we nadenken hoe we ‘datgene wat er is’ zo rationaal en efficiënt mogelijk kunnen gebruiken en hoe we ervoor kunnen zorgen dat we als natie de komende periode een slimme manier van hernieuwbare energieën kunnen gebruiken". Er dient een duurzame ontwikkeling van het energiesysteem te komen, waarbij concreet gedacht wordt aan zonne-energie, hydro- energie en biomassa. De uitdaging zit volgens Duiker in het duurzaam maken van deze hernieuwbare bronnen. Hij legt dan ook de nadruk op het onderhoud, het nadenken over beheersystemen.

Solar desk
De EBS zal ook een Solar desk in het leven roepen. Er is in overleg met NH vastgesteld dat de toepassing van zonne-energie niet meer weg te denken is en een van de oplossingen is voor het land, met zoveel zon. Dit is nodig om het piekstroomverbruik te managen. “We zijn ervan overtuigd dat als we meer ondernemers en huishoudens kunnen stimuleren zonne-energie te gaan toepassen, wij een kans krijgen om piekstroomverbruik enigszins beheersbaar te krijgen", zegt Duiker. “We hebben daar standaarden en dingen uitgewerkt. Iedereen kan hier terecht voor adviezen over de inrichting van hun installatie en zodanig op een manier dat wanneer wet en regelgeving geregeld is en er sprake zou zijn van een surplus vermogen, dat dit vermogen aan het net geleverd kan worden.

De energieweek heeft als thema het verwerven van klimatologische, milieu en economische weerbaarheid voor duurzame energie. De energieweek is een jaarlijks terugkerend evenement in de Caricom, waarbij de verschillende lidlanden diverse activiteiten houden over energie. In Suriname wordt in deze week specifiek de nadruk gelegd op energie efficiëntie en klimaatsverandering.

In samenwerking met NH organiseren de EBS, Staatsolie, Suralco, IamGold educatieve trips voor scholen. Ook is er een mediacampagne gestart. De energieweek wordt vrijdag afgesloten met een energiedebat over de mogelijkheden voor slim verbruik, slim bouwen en wonen, en slim opwekken, met de focus op de inzet van hernieuwbare energie.
Tijdens de launch vond ook de uitreiking plaats van de prijs aan de 8-jarige Rudolfo Ijvelaar, winnaar van de kleur en slogan-wedstrijd over efficiënt energiegebruik, die gehouden werd tijdens vakantie.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May