Hindoe's voelen zich rein na Ganga Nahan
06 Nov 2014, 22:55
foto
Anita en familie doen de reinigingsrituelen in de Surinamerivier bij het Tulsi Tiraath Ghaat Bedevaartoord bij de Wijdenboschbrug in Commewijne. (Foto: Edward Troon)


“Ieder jaar doen we de Ganga Nahan rituelen”, zegt de op Charlesburg wonende Anita aan Starnieuws. Samen met haar familie komt zij al een paar jaar naar het Tulsi Tiraath Ghaat Bedevaartoord bij de Wijdenboschbrug in Commewijne. Eerst hebben zij in het water gebeden en een bad genomen in de opkomende vloed. Daarna zijn de meegebrachte persad offerandes waaronder lapsi roti, komkommer, fruit, bloemen, kruidnagel en tulsi aan Ganga Ma toevertrouwd door ze in een bakje met brandende dia en wierook in het water te plaatsen. Na het ritueel bad vertelt Anita zich heel prettig te voelen, “ik voel me verlicht, schoon en versterkt”.

Anita en haar familie zijn belijdende Hindoes en gedenken alle Hindoe feestdagen.
Ashok Sahai, voorzitter van het bedevaartoord, zegt dat het niet verplicht is om onder begeleiding van een pandit een bad in de rivier te nemen, maar vindt het wel verstandiger. “De pandit zal bepaalde mantra’s opzeggen om de ziel te reinigen van de drie slechte menselijke eigenschappen: hartstocht, boosheid en verlangen. Nadat dat gedaan is, moeten de gelovigen zich vijf keren onderdompelen en met water besprenkelen. Ook wordt er geld gegooid in het water. Dit wordt Gupta Dhan genoemd en betekent geheime gave”, verduidelijkt Sahai.

"Vanaf vijf uur vanmorgen zijn mensen naar het oord gekomen voor het heilige bad, want volgens de pandit is ’s morgens de beste tijd om het bad te nemen”, zegt Sahai. Hij geeft aan dat de bezoekers behalve uit Commewijne ook uit de overige districten komen. De voorzitter heeft ook een boodschap voor de gelovigen: “Je moet niet het hele jaar door zondigen en dan kom je één keer een bad nemen en dan is alles gereinigd. Nee, het moet ook in jou zitten hoe je verder gaat. Reinigen kan het hele jaar door op drie manieren; de karma of goede daad, de spirituele daad en het bidden tot God”.

Tijdens Ganga Nahan zijn de reinigingsrituelen van belang. In een rivier kunnen de mensen mediteren op Ganga, in een lotha nemen ze wat water om de heiligen aan te roepen. Vervolgens dompelen de mensen zich onder zodat alle delen van het lichaam worden gezuiverd en goed blijven functioneren. Het rituele bad wordt ook gezien als het wegnemen van de zondes.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May