Praktijkdocenten ontwikkelen leerlijnen voor SO
05 Nov 2014, 22:00
foto
De praktijkdocenten tijdens de training 'Leerlijnen voor het Speciaal Onderwijs'.


Vanaf gisteren zijn ruim 50 praktijkdocenten van het Speciaal Onderwijs (SO) van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) gestart met de training ‘leerlijnen voor het Speciaal Onderwijs’. Vennia Braafheid-Delchot van het Bureau Speciaal Onderwijs geeft aan, dat het doel is om te komen tot uniforme leerlijnen voor dit type onderwijs. Met deze uniforme leerlijnen moeten de leerlingen van een school voor speciaal onderwijs, na de drie jaar durende opleiding, beter aan bod komen op de arbeidsmarkt.

Aan de training doen praktijkdocenten mee van VSO Flora, SO-VSO Fajalobi en SO-VSO Lelydorp. Voor een breder draagvlak is besloten om alle scholen voor voortgezet speciaal onderwijs bij dit project te betrekken. “Samen met deze praktijkleerkrachten zullen we de leerlijnen uitzetten en aanbevelen. Het is iets nieuw voor dit type onderwijs, dus enerverend is het ook”, zegt Braafheid-Delchot. “De leerkrachten zijn praktijk gericht. Met de leerlijnen weten we met zijn allen wat wij de kinderen met verschillende beperkingen, aanbieden. Op de eerste dag was het meer een refreshment, terwijl de laatste twee dagen meer op de verschillende vakgebieden wordt geconcentreerd. We leren bijvoorbeeld hoe een dagplan op te stellen voor de doelmatigheid”, zegt Braafheid-Delchot.

Voor dit project is er een samenwerking met Horizon, een instituut voor jeugdzorg en onderwijs in Nederland. Braafheid-Delchot is ook als deskundige aan dit project verbonden. Met Horizon is er in UTSN-verband een samenwerking met drie scholen voor speciaal onderwijs in Suriname. De eerste drie dagen van de cursus ‘Leerlijnen vormen de ruggengraat van het onderwijs’ zijn morgen achter de rug. Dan start de training weer op 12, 13 en 14 november.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May