Republikeinen nemen 'macht' over in VS
05 Nov 2014, 08:00
foto


Met nog niet alle stemmen geteld is al duidelijk dat de Republikeinen de meerderheid in de Amerikaanse Senaat hebben gewonnen. Bij de tussentijdse verkiezingen gisteren wonnen de Republikeinen in de staten Arkansas, Colorado, Iowa, Montana, North Carolina, South Dakota en West Virginia. Met hun overwinning vergroten de Republikeinen hun macht in de laatste twee jaren van het presidentschap van Barack Obama.
De verwachting is dat de Republikeinen nog meer stemmen binnenhalen in andere staten waar de telling nog gaande is. De Republikeinse senator Mitch McConnell staat klaar om de Senaat te leiden. Hij zei dat het resultaat van de verkiezingen een stem was tegen “een overheid die mensen niet meer kunnen vertrouwen”.
Er is gestemd voor ongeveer een derde van de Senaatszetels, voor het hele Huis van Afgevaardigden en voor 36 van 50 gouverneurs . Gedurende de campagne hebben de Republikeinen zich gericht op de ontevredenheid van de kiezer over de democraat Obama. De stemming wordt dan ook gezien als een referendum over zijn presidentschap.

De eerste resultaten kwamen dinsdagavond laat binnen, maar het was al duidelijk dat de Republikeinen een overtuigende winst hadden behaald in de kamerverkiezingen. De Republikeinen hadden zes zetels nodig om hun meerderheid sinds 2006 te herwinnen in de Senaat. De partij heeft nu 52 zetels, met de verwachting dat dit aantal nog kan stijgen. De voorspelling is ook dat de Republikeinen hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden verhogen tot een niveau dat nog niet gehaald is sinds voor de Tweede Wereldoorlog.

Ook bij de gouverneursverkiezingen is de verwachting dat de Republikeinen, terrein winnen. Wanneer het nieuwe Congres in januari wordt beëdigd, zal het de eerste keer sinds 2006 zijn dat de Republikeinen de leiding hebben in beide kamers.

Ze hebben nu de macht om het functioneren van Obama gedurende de laatste twee jaren van zijn ambtstermijn te bemoeilijken. Ze kunnen ook het volledig beleid blokkeren. De meerderheid in de Senaat stelt de Republikeinen in staat om de benoeming van nieuwe federale rechters, leden van het kabinet en hoge ambtenaren te dwarsbomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May