Internationaal schiettoernooi te Rijsdijk
05 Nov 2014, 10:00
foto


De Commissie International Practical Shooting Confederation (IPSC) Suriname zal komend weekend voor de tweede keer het ‘Suriname Open’ schiettoernooi houden. Het sportevenement is een Level III (internationaal) schiettoernooi waarin alle typen vuistvuurwapens mogen worden gebruikt.

“Het is een practical shooting waarbij de schutters de uitgezette parcoursen moeten doorlopen”, zegt match director Rabien Chotkan aan Starnieuws. Het schiettoernooi wordt in het Multi Training Center te Rijsdijk, Para gehouden.
Pratical shooting is anders dan statisch, op één plek staan en mikken op een schietschijf. In de IPSC tak van sport wordt gelet op alertheid, snelheid, accuratesse en schiettechnieken. De schutter moet gewoon de beste score en snelste tijd hebben. “Deze combinatie maakt dat mensen de drang hebben om snel te schieten, maar daardoor de doelen missen. Of juist schieten om punten te maken en daarvoor meer tijd gebruiken.” Alle schutters zullen met scherpe munitie schieten, wat volgens de match director bepalend is voor de actie en de manier hoe het wapen reageert.

De ‘Suriname Open 2014’ bestaat uit twaalf parcoursen. Hiervan zijn twee classifiers, bestaande IPSC routes en tien door Surinamers zelf ontworpen stages. De stages met namen als ‘Hot Seat’, ‘Say Hi’ of ‘Special Delivery’, zitten vol verrassingselementen. “Zo zal men zittend vanuit een stoel op bewegende targets moeten schieten. Knielend proberen het doel op een afstand van 11 meter proberen te raken, of schieten met een hand, terwijl de andere een koffertje vasthoudt”. Deze twaalf parcoursen verschillen in grootte van elkaar en zijn ontworpen aan de hand van het aantal schoten die per parcours worden gelost. In een match programma zijn de parcoursen al twee weken van te voren beschikbaar om te bestuderen. “Maar je kunt nog zo een geweldige schutter of parcours lezer zijn, in het veld is het toch totaal anders.”

Aantrekkelijk als gastland
De organisatie, bestaande uit individuele schutters, probeert met dit internationale schiettoernooi Suriname te promoten en internationaal op de kaart te zetten. Binnen een jaar ziet zij al een groei in de buitenlandse participatie van dertig in 2013 naar vijftig deelnemers van het jaar. “Onze gastvrijheid en de interessant uitgezette parcoursen, maken dat Suriname als gastland in trek is.” Lokaal doen twintig schutters mee, waaronder drie vrouwen. Het internationaal toernooi is tevens ook de Suriname nationale kampioenschappen. Zo tellen de punten van de Surinamers in het internationale gedeelte mee in het bepalen van de lokale winner.

Behalve dat er verschillende categorieën zijn voor onder andere dames, senioren en buitenlanders is er ook een verdeling in de klasse waarin men deelneemt. Zo schiet men in open, standaard of productions, wat aangeeft of de vuistvuurwapens al dan niet zijn gemodificeerd. “Er worden met 9, 38, 40 en 45mm kalibers geschoten. Een groter kaliber levert meer punten op, bijvoorbeeld 45mm is zwaarder en maakt een groter gat, maar een 9mm is qua afschiettijd sneller.” Op vrijdag is de pre match, waarbij de officials en internationale deelnemers, in de gelegenheid zijn om alle parcoursen op een dag af te lopen. De overige deelnemers mogen zaterdag en zondag in groepen van zes personen, steeds zes stages afwerken. Tot vrijdag mogen schutters zich registeren voor het evenement en de prijsuitreiking is gelijk op zondagavond.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May