Suriname begint alvast met bouw fase 1 Wanica Ziekenhuis
03 Nov 2014, 15:25
foto
Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken


Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken heeft in gesprek met Clifton Limburg (perschef kabinet van de president) uitgelegd dat er veel veranderingen zijn gekomen in hoe het Wanica Ziekenhuis eruit moet zien. Dit gesprek werd uitgezonden in Bakana Tori vanmiddag. De Chinese regering wilde aanvankelijk een ziekenhuis met 30 bedden schenken. President Desi Bouterse heeft een andere conceptie over het ziekenhuis. Er moeten tussen de 250 tot 300 bedden komen. Naast Wanica, moeten mensen uit de districten Para, Brokopondo en Sipaliwini ook gebruik kunnen maken van het ziekenhuis.

Lackin merkt op dat de Chinese president Xi Jinping hervormingen heeft doorgevoerd om corruptie aan te pakken. Alle Chinese bedrijven moeten mee kunnen doen aan aanbestedingen. Door de processen binnen China zijn diverse projecten vertraagd. Zo ook de bouw van het Wanica ziekenhuis. Intussen hebben volgens Lackin China en Suriname overeenstemming bereikt over het bouwen van een groter ziekenhuis van 80 bedden. Naast de schenking van US$ 24 miljoen, wordt er ook US$ 26 miljoen geleend. Totaal gaat het om US$ 50 miljoen financiering uit China.

De planning is nu dat de aanbesteding van het ontwerp van het ziekenhuis in China in februari volgend jaar zal plaatsvinden. Vooruitlopend hierop zal Suriname beginnen met zijn gedeelte van het werk. Het lag in de bedoeling om gelijktijdig te beginnen, maar dat zal te lang op zich laten wachten. De verkorte aanbesteding die gehouden wordt, gaat om fase 1. Het gaat onder andere om infrastructuur, nutsvoorzieningen en ook beddenhuizen. De ondernemer die de gunning krijgt, moet het project ook voorfinancieren. Wanneer China zover is met de procedure wordt het ziekenhuis dat geschonken wordt, opgezet.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May