RK-gelovigen gedenken overledenen op Allerzielenfeest
02 Nov 2014, 15:00
foto
Jennifer Veldbloem en Elly Rayman delen kruisjes uit met namen van de overledenen, aan nabestaanden tijdens het Allerzielenfeest in de St. Alfonsus Kerk. (Foto: Ranu Abhelakh)


Wereldwijd herdenken gelovigen van de Rooms-Katholieke Kerken vandaag hun overleden dierbaren tijdens het Allerzielenfeest. In een eucharistieviering in de St. Alfonsus Kerk hebben parochieleden en andere nabestaanden samen iets meer dan honderd personen herdacht die overleden zijn. “Tijdens deze speciale dienst hebben wij gebeden voor personen die zijn heengegaan in de periode 2 november 2013 tot vandaag”, legt liturg Jennifer Veldbloem uit.

Nog voor de eucharistieviering aanvangt, leest Veldbloem tijdens het rozenhoedje de namen voor. Het is doodstil wanneer zij de namenlijst herhaalt, na de gebedsdienst geleid door pater Rudi Wong Loi Sing. “Door de namen tweemaal voor te lezen probeer je de mensen alvast mee te nemen in de dienst en benadruk je de speciale herdenking.” Terwijl de kerkgangers aandachtig luisteren of ze naam van hun dierbare horen, zijn anderen nog in de gebedshouding en wordt hier en daar een traantje weggepinkt. Veldbloem die vaker eucharistievieringen heeft geleid, geeft toe dat zij het voorlezen van de namenlijst met gemengde gevoelens doet. “Enerzijds blij dat mijn geliefden nu bij de Heer zijn, en anderzijds droevig dat ze niet meer bij mij zijn”. Samen met haar moeder gaat zij na de kerk, nog even een bloemetje leggen op de graven van hun gestorven familieleden.

“Allerzielen is een typisch katholieke viering”, schrijft Paul Tjon Kiem Sang in het weekblad Omhoog van het RK-Bisdom Paramaribo, onder ‘Ode aan de doden’. De naam ‘Allerzielen’ komt van ‘gedachtenis van alle zielen’. Volgens de oude christelijke overtuiging bestaat de mens uit een lichaam en een ziel, die van elkaar worden gescheiden na de dood. “De zielen van de overledenen – gaan volgens het geloof- naar de hemel, het vagevuur of de hel.” Volgens Tjon Kiem Sang is de viering van Allerzielen bedoeld om het louteringsproces te ondersteunen. “Door gebed en offer helpen de levenden de overledenen om hun uiteindelijke bestemming te bereiken: eeuwig gelukkig zijn bij God”.

Na dienst mogen de nabestaanden een kruisje ophalen. Aan een bord hangen onder elke maand kruisjes met namen van de overledenen. Nog voor ze kerk uitlopen, staan nabestaanden van Ranford Ting-A-Kee, weduwe Agnes en dochter Beverly ontroerd met het kruisje in de hand. “We zijn niet van deze parochie, maar Pater Choennie had toen zijn dienst geleid. En nu komt alles weer naar boven, de emoties, je denkt terug aan januari toen hij stierf.” Het kruis komt boven de portretfoto van Ting-A-Kee’s te hangen, zegt dochter Beverly. “We branden regelmatig een kaarsje voor hem en voelen dat hij nog steeds bij ons is”.

Zaterdag hebben Katholieke Kerken in een hoogfeest met opgewekte liederen de Allerheiligen herdacht. Alle bekende en onbekende personen al dan niet heilig verklaard, worden dan vereerd. Deze dag was eerder bekend als het Martelarenfeest. Traditiegetrouw trekken vele gelovigen vandaag naar de begraafplaatsen om de graven schoon te maken, een bloemetje te leggen, kaarsen te branden en te bidden voor hun geliefden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May