Suriname International school viert Halloween Boo feest
01 Nov 2014, 22:00
foto
Enkele studenten van de Suriname International School tijdens hun Halloween Boo feest op vrijdag. (Foto: Ranu Abhelakh)


De studentraad van de Suriname International School (SIS) heeft geheel in een gezellige creepy sfeer het Halloween Boo feest vrijdag gevierd. Het achterterras van de school was aangekleed met slingers, skeletten, pompoenen, spinnenwebben en muurschilderingen van grafstenen met R.I.P. en diverse teksten.

“Onze studenten vieren met hun familie en eigen gasten samen dit openbare feestje. Wij zijn eigenlijk meer een gemeenschap dan een school alleen, en bieden gemeenschapsactiviteiten aan”, vertelt directeur Edward Langlais. Terwijl volwassenen, tieners en de kleintjes in kostuums dansen op de tonen van Michael Jacksons Thriller, maken enkele tieners zich gereed voor de ‘haunted hall'. De gang in het schoolgebouw is volledig bekleed met zwarte doeken, neon flitslichten en spinnenwebben hangen in de hoeken van de zelf gemaakte zigzag gangetjes. In elke hoek schuilt een eng verklede student die ‘Boo’ uitgilt om de bezoekers bang te maken.

De organisatie van het Boo feest lag volledig in handen van de studentenraad, geleid door de veertienjarige Chamique Eduards. Terwijl Eduards achter de verkooptafel tafel zit met pizza’s, drank, en andere lekkernijen, vertelt ze hoe enerverend de organisatie ervan was. De raad kent negen studenten van elk leerjaar en dit is de eerste activiteit vanaf het schooljaar is begonnen. “Samenwerken, last minute beslissingen nemen, nadenken hoe de feestartikelen op tijd binnen te halen, technisch probleem met de dj”, waren enkele van hun uitdagingen.

Schoolfilosofie
“Op weg naar volwassenheid is allemaal onderdeel van ons leerproces”, licht Langlais toe. Het grote idee achter dit openbare feestje is behalve een gezellig samenzijn onder studenten, ouders en hun Surinaamse vrienden, ook om sociaal-cultureel bezig te zijn. De school onderwijst in het Engels en de vijftig studenten vertegenwoordigen samen twintig verschillende nationaliteiten. “Engels is voor de meeste personen niet de moedertaal. Ouders leren elkaar nader kennen en vieren samen de internationale en lokale feesten”. Zo heeft de SIS ook het Divalifeest onlangs gevierd en staan Srefidensi en Thanksgiving op de agenda. “Elke maand besteden wij aandacht aan de ‘core beliefs, de verschillende kernwaarden, geloofsovertuigingen en culturele opvattingen. Wij erkennen de verschillende hoogtijdagen door ze ook gezamenlijk te gedenken”, licht Langlais de schoolfilosofie toe.

Over de oorsprong van Halloween en de ontwikkeling van dit feest zijn er vele verhalen. Zo is Halloween, All Hallows Eve, een oud Keltisch feest om het einde van het oogstjaar op 31 oktober te markeren. De Kelten geloofden dat de geesten van de doden terugkwamen om bezit te nemen van de levenden. Ze kleedden zich daarom in vreemde kleren om hen te verjagen. Ierse immigranten brachten de viering over naar Amerika. Dit folkloristisch griezelfeest wordt op de avond voor het Rooms Katholieke Allerheiligen gevierd. Ook in Suriname hebben verschillende uitgangsgelegenheden vanaf vrijdag activiteiten georganiseerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May