Jongeren hebben sturing nodig van hun ouders
02 Nov 2014, 04:00
foto
De panelleden tijdens de discussieavond 'Problemen van onze jongeren-gevolg van verkeerde opvoeding'.


Felle en interessante discussies en het over en weer aandragen van oplossingsmodellen, diende vrijdagavond in NAKS aan de Thompsonstraat als aanzet om verandering te brengen in de zorgelijke situatie rond agressief gedrag van jongeren. De afgelopen dagen beheerste deze situatie het nieuws. Reden genoeg voor NAKS om de koppen bijeen te brengen en de problematiek bloot te leggen. Een directe oplossing is niet verwachtbaar, zegt Siegmien Staphorst, voorzitter van NAKS. Maar door vereende krachten gelooft ze wel dat er op termijn veel kan veranderen.

Psycholoog Judith Martins die de inleiding 'Problemen van onze jongeren - gevolg van verkeerde opvoeding', verzorgde, kwam tot de conclusie dat veel hapert bij de opvoeding. Hierbij spelen de ouders een cruciale rol. Jongeren hebben volgens haar de sturing en begeleiding van de ouders nodig, ook al zijn ze jongvolwassen of ze lijken op zich volwassen. Verder gaf de inleider mee dat ouders veel meer moeten gaan communiceren met hun pupillen en proberen een vertrouwensrelatie op te bouwen. Zij besprak in haar inleiding vooral de groep tussen 12 en 20 jaar.

Martins gaf enkele beschrijvingen van deze groep waaronder een sterke stemmingswisseling en kunnen ze soms agressief overkomen. Ze nemen korte termijn beslissingen. Ze zoeken naar plezier, reageren onbezonnen en vertonen risicovol gedrag. De jongeren zijn meer gesloten naar de ouders toe en hangen meer aan de leeftijdsgenoten. Ze zijn heel creatief in sport en kunst en ze zijn in staat complexe technische informatica problemen op te lossen. Martins wijst erop dat er verschillen zijn in karakter tussen jongens en meisjes. Jongens zijn volgens haar risicovoller.
Elke leeftijdsfase heeft ontwikkelingstaken benadrukte ze. Ouders hebben opvoedtaken. Het is bijvoorbeeld de taak van de ouders om inzicht te geven in gemaakte fouten. Uitleg geven over oorzaak en gevolg en controle houden. Het blijkt volgens haar ook de hersenen van deze jongeren nog niet volledig zijn ontwikkeld. En daarom hebben ze sturing nodig.

Panellid Marlyn Aaron-Denz geeft aan dat zaken in een vroeg stadium al verkeerd kunnen gaan. Er treedt soms emotionele verwaarlozing op. Ouders zijn soms geneigd te schreeuwen, schelden en vloeken terwijl dat niet de oplossing is. Er kwamen tal van afgeleidde problemen naar voren tijdens de discussie. Renate Wouter, ex-schoolleider, vindt dat scholen minder doen aan vorming van kinderen. Hierin moet er verandering komen. Maar ook de inzet van meer maatschappelijk werkers is aangehaald als een mogelijkheid om jongeren te helpen.

Ala-D Media
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May