'Empowered project' levert eerste groep cursisten af
01 Nov 2014, 20:00
foto
Jheremy Deekman krijgt van zijn persoonlijke coach zijn certificaat uitgereikt. Hij zal binnenkort een eigen koeltechnisch bedrijf beginnen.


Het ‘Empowered’ project, gefinancierd door de Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en uitgevoerd door de Backlot, heeft vrijdag de eerste cursisten afgeleverd. Het project is gericht om jongeren die hun school om welke reden dan ook niet hebben afgemaakt en ontwikkelingskansen mis dreigen te lopen, een tweede kans te geven. Van de 25 ingeschreven jongeren hebben 15 de eindstreep gehaald en mochten zij hun certificaat in ontvangst nemen op het trainingscentrum van de Backlot.

Naast het richten op kwaliteitsaspecten is in de vijf weken van de training gefocust op de eigen beleveniswereld van de jongeren. Er is vooral gewerkt met wat zij willen, kunnen en wat zij in staat zijn te doen. Veel van de cursus heeft zich afgespeeld rond de eigen wereld van de individuele deelnemer. Er is dan ook gezorgd voor persoonlijke trainers en coaches. Omdat jongeren veel met sociale en digitale media bezig zijn, is ook daar veel aandacht aan besteed. Zo hebben zij met hun mobile fototoestellen een groot deel van de cursus gevolgd. Met stageopdrachten van de Backlot hebben zij geleerd korte filmproducties te maken over hun eigen ervaring- en belevingswereld.

Nazorg
Na eerst gesprekken met de persoonlijke trainers hebben de jongeren een digitaal plan gemaakt van hoe zij hun verdere leven willen inrichten. Een eigen blog samenstellen met doelen en de mogelijkheden die er zijn, is er een keus gemaakt waar zij een tijdlijn van tenminste vijf jaar aan hebben verbonden. “We zijn persoonlijk en samen sterker geworden. We hebben geleerd in onszelf te geloven en als we iets doen hoe het tot een succes te maken. Belangrijk is dat ik heb geleerd dat ik verantwoordelijk ben voor de toekomst van mijn eigen leven”, zegt Jheremy Deekman, een van de cursisten.

Het vervolgtraject voor de cursisten is dat zij terechtkomen in een nazorgproject. Daar kunnen zij beslissen of zij teruggaan in de schoolbanken om alsnog een diploma te halen en verder te studeren, of dat zij een baan zoeken, of de keus maken een eigen bedrijf op te zetten. Voor dit nazorgtraject is de American, Development Foundation aangetrokken, die soortgelijke projecten uitvoert. Lilian Wiebers van de Foundation is belast met het nazorgprogramma 'Kari Yu'. Volgens haar is de training een vereiste om de jongeren klaar te maken om doelen te bereiken. In het nazorgtraject wordt verder getraind in sollicitatiebrieven schrijven, sollicitatiegesprekken, het maken van een curriculum vitae, werkhouding en wat te doen om een baan te behouden.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May