Stichting Nationale Kunstbeurs blij met toezegging Adhin
01 Nov 2014, 01:00
foto


Stichting Nationale Kunstbeurs is blij met de aankondiging van de minister van Onderwijs & Volksontwikkeling, Ashwin Adhin. De bewindsman deelde bij de opening van de Nationale Kunstbeurs (NK) 2014 mee dat er plannen bestaan voor een nationaal kunstcentrum. De NK is nog steeds dakloos. Volgend jaar bestaat het evenement 50 jaar. De organisatoren hebben graag dat Surinames grootste kunstexpositie dan eindelijk een eigen onderkomen heeft.

Net als elk jaar is er veel te zien op de kunstbeurs. Bekende en nieuwe namen stellen hun werken op canvas, in keramiek, van hout en in multimedia aan het goed opgekomen publiek ten toon. Grote attractie dit jaar is Switi Rauw die elke avond ‘live art’ activiteiten gaat uitvoeren. In de ‘ere galerij’ prijken dit jaar werken van Rinaldo Klas, Ron Flu en wijlen NK-bestuurslid Thea Valk. “Zij heeft heel veel gedaan voor NK. De catalogus was haar baby. Wij eren haar op deze manier. Het was ook haar droom dat NK een eigen huis heeft. We hopen dat die droom heel gauw mag uitkomen", merkt Michel Brahim, voorzitter van Stichting Nationale Kunstbeurs op.

“Eigenlijk is elke cultuurorganisatie dakloos. Het is hoogtijd dat kunst en cultuur op een centrale plaats beleefd wordt. Volgend jaar bestaan we vijftig jaar en onze belangrijke sponsoren én het land zullen eveneens ‘bigi yari’ vieren. Dat is een goede gelegenheid om een multicultureel centrum cadeau te doen aan de samenleving”, stelt Brahim. Sponsor DSB Bank wordt volgend jaar 150 en Staatsolie 35 jaar. Dan viert Suriname ook 40 jaar Srefidensi.

De eerste expositie was in 1965 in de Palmentuin. De beurs werd lange tijd gehouden in ‘Ons Erf’. “De plaats is toen verhuurd geworden aan de Centrale Bank en we verhuisden naar de DSB Bank. Maar dat legde druk op de veiligheid en konden schoolactiviteiten moeilijk of helemaal niet plaatsvinden”, deelt Brahim mee. “Dit jaar staan we in Sana Budaya. Bij het grote monument dat de boze geesten moet weghouden. Wie weet wordt dit de nieuwe locatie.” Sana Budaya is niet alleen een cultureel centrum, maar huisvest de kunst- en dansschool van topkunstenaar Soeki Irodikromo. De NK duurt tot en met zaterdag 8 november.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May