MAF viert gouden jubileum met drie nieuwe vliegtuigen
31 Oct 2014, 00:00
foto
Een van de nieuwe vliegtuigen van de MAF die zijn ingezegend donderdagavond. (Foto: René Gompers)


De Mission Aviation Fellowship (MAF) heeft donderdagavond haar 50-jarig bestaan in Suriname gevierd. MAF is meer bekend als de Surinaamse Zendings Vliegdienst. Hoogtepunt op het feest was de inzegening van de vernieuwde vloot. De MAF heeft alle drie verouderde vliegtuigen vervangen met splinternieuwe. Deze kunnen meer personen en vracht vervoeren. Het gouden jubileum werd gevierd in de hangar op vliegveld Zorg & Hoop.

Met de inspectie en de goedkeuring van minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme, is het eerste nieuwe vliegtuig formeel in gebruik genomen. Pinas merkt op dat de zendingsdienst haar bestaan bewezen heeft. “Over land en water kom je niet tot de verste hoeken van Suriname. De MAF heeft die gebieden toegankelijk gemaakt. MAF geniet het vertrouwen van de Marrons, de Inheemsen en de Medische Zending.”

MAF is een internationaal zendingsorganisatie en is sinds 1962 actief in Suriname. De eerste Amerikaanse zendelingen kwamen aanlopen vanuit Guyana om de 'Goede Boodschap' te brengen aan de Surinaamse Trio’s. Dit was een reis van twee maanden. De vliegtuigen werden pas later ingezet en gebeurde het opstijgen en landen in gebieden zonder vliegvelden. In 1964 werden de eerste vliegvelden aangelegd en werd vanaf dat jaar de aanwezigheid van MAF officieel bijgehouden. De MAF heeft goede maar ook zeer slechte tijden meegemaakt.

Geen incidenten met slachtoffers
De organisatie kent geen incidenten met slachtoffers. Op de avond werd stilgestaan bij de Binnenlandse Oorlog. “De organisatie werd gedreigd met uitzetting, men wilde ons weg uit het land”, zegt voorzitter Marten Schalkwijk. “Men dacht dat er leden van de CIA tussen de zendelingen zaten. Een van onze vliegtuigen is door het toenmalige Jungle Commando gekaapt en de piloot werd gevangen genomen. Met heel veel moeite is de piloot vrijgekomen. Het vliegtuig is later gecrasht". Het gekaapte toestel werd bestuurd door Ronnie Brunswijk, die het Jungle Commando leidde. Er is tot nu toe geen compensatie gekregen voor het verloren vliegtuig.

De MAF vliegt niet commercieel maar had behoefte aan het wijzigen van de vergunning die dateert uit de jaren zestig van de vorige eeuw. De documenten moesten aangepast worden aan de tijd, merkt Schalkwijk op. De leiding maakte zich klaar voor een lange weg, maar werd verrast door minister Pinas. “Dit is een cadeau dat wij aan de MAF presenteren. Wij hebben direct werk gemaakt van het verzoek.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May