Bushaltes en bushuisjes
26 Oct 2014, 20:00
foto


Onlangs las ik een artikel waarin werd aangekondigd dat verkeersmeubilair wordt vervangen en aangevuld, waaronder bushaltes en bushuisjes. Het hebben van bushaltes en bushuisjes heeft als belangrijke reden de klant tegemoet te komen die een bus wil pakken. We kennen allemaal de wegen waar bussen stoppen en het verkeer ophouden, omdat je absoluut niet kan inhalen op die weg.

Jaren geleden werden er inhammen gemaakt voor bussen aan de Kwattaweg, hier en daar rakelings langs omheiningen van huizen. Er was niet genoeg ruimte, maar goed. In de Tweede Rijweg werd er zo enkele jaren terug ook een looppad aangelegd. Op zich een prima idee, want we weten dat er in Suriname niet als eerst wordt gedacht aan looppaden voor voetgangers. Die vinden hun weg wel via de bermen, al dan niet egaal of vol hindernissen. Of doodgewoon op straat lopen kan ook. In het geval van de Tweede Rijweg viel het mij wel op dat er hierdoor geen ruimte meer over was om auto’s te parkeren voor een huis, je eigen huis bijvoorbeeld. Het resultaat werd dan al heel snel dat men zijn auto doodgewoon op het looppad parkeerde...
Alles heeft te maken met goed nadenken voordat je iets neerzet of aanlegt. Ook heel vervelend om te zien dat binnen niet al te lange tijd een groot deel van de deksels op de rioolputten daar verdwenen en gapende gaten je aankijken.

Planning, informatieverstrekking en mentaliteit
Indien men dus burgers tegemoet wil komen om bushaltes neer te zetten, dan behoort de gemeenschap wel goed geïnformeerd te worden. Vandaag de dag is het ook bekend dat vele buschauffeurs stoppen waar een klant wil in- of uitstappen, ook al is dat na elke hoek. Het resultaat zal dan zeker ook weer opstoppingen betekenen afhankelijk van de verkeersdrukte of de mogelijkheid om in te halen op die weg.

Hoe gaat men erop toezien dat bussen gaan stoppen daar waar er een bushalte of bushuisje is? Wat gaat men doen om de burgers hun gedrag of gewoonte te laten veranderen om niet overal te willen in- of uitstappen? Hopelijk heeft men hier allang over nagedacht, zodat het geheel of de nodige aanpassingsperiode soepel verloopt. Met de nodige inzet en juiste mentaliteit van de gemeenschap moeten we dan, denk ik, kunnen spreken van een verbetering en minder ergernis.

Tanya Frijmersum
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May