Orlando Renfurm pleit voor terugkeer buurtsport
22 Oct 2014, 06:00
foto
Orlando Renfurm onderscheiden door de Rotary. (Foto: René Gompers)


Orlando Renfurm is in de Royal Ballroom van Hotel Torarica onderscheiden met de ‘Rotary Vocational Excellence Award’ voor de uitzonderlijke wijze waarop hij zich verdienstelijk heeft gemaakt. ‘Trena’, zoals Renfurm genoemd wordt, bleef kalm en nuchter bij al de aandacht. De sportman maakte van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor de terugkeer van het buurt sportgebeuren en betere sportfaciliteiten voor de jeugd.

“Het streven naar kampioenschappen en medailles is altijd goed. Maar aandacht voor de zuiver recreatieve en massasport, is zeer gewenst. Ik pleit dan ook om hernieuwde inspanning, om het buurtsportgebeuren, waaruit onder andere Yellow Birds is ontstaan, te intensiveren.” Zo riep Renfurm de aanwezige beleidsmakers op. “Jaarlijks terugkerende sportweken voor de jeugd, mini-olympiades, sportuitwisseling met districten, schoolwedstrijden, allemaal acties die onze jeugd in beweging zullen brengen.” Renfurm wenst ook dat bepaalde sportopleidingen uitgebreid en of wederom opgepakt worden.

‘Trena’ wil ook dat de padvinderij meer wordt gepromoot. “De padvinderij voorafgegaan door de welpenperiode, is na sport een uiterst geschikte en leerzame bezigheid voor het jonge kind. Ook ik ben daar gevormd geworden. Onze jeugd zal daar dankbaar voor zijn.” Aan vrouwenorganisaties en moeders is de taak om meer meisjes aan te sporen aan sport te doen, stelt Renfurm.
‘Trena’ is 50 jaar actief geweest in de sport. De meeste tijd is nog steeds besteed aan Yellow Birds. Hij is onderwijzer lichamelijke opvoeding geweest, heeft verschillende functies bij Sosis, Sport & Jeugdzaken, Oase en Yellow Birds bekleed, was sportjournalist en instructeur bij het Nationaal Leger. De tachtigjarige is getrouwd en heeft zeven kinderen en een aantal kleinkinderen.

Veelzijdige man
De 'man die leven geeft aan Yellow Birds' is meer dan een kundige en inspirerende trainer blijkt uit het lijvige rapport dat zijn nominatie onderbouwt. Hij blinkt ook uit in sociaal maatschappelijk werk. Door Yellow Birds is een speelkamer ingericht voor de kinderafdeling van het Diakonessenhuis, wordt de sporthal ‘Het Nest’ kosteloos beschikbaar gesteld aan scholen uit de buurt en worden de leden van Yellow Birds gestimuleerd om zich op te geven als bloeddonor. Hij heeft heel veel jeugdigen van het slechte pad kunnen afhouden. Hij is voor velen een tweede vader. Zijn naam staat synoniem voor streng, discipline, rechtvaardig en sociaal.

Renfurm is ontroerd door de bijzondere avond ter ere van hem en zijn levenswerk. ‘Trena’ werd met opera bezongen en heeft Liesbeth Peroti, een oud leerling, geïnspireerd om de instrumental 'Ai…Trena...' te componeren. Zij bezong hem ook met Frank Sinatra’s ‘My Way’. Er is op de avond een documentaire over zijn persoon en invloed op individuen en de omgeving vertoond. De ‘onbetwiste leider van Yellow Birds’ heeft meerdere keren een staande ovatie gekregen.
De bijzondere awards zijn voor de 21ste keer uitgereikt. Hierbij komen alle drie Rotary Clubs van Suriname bijeen om op plechtige wijze hulde te brengen aan personen voor hun exceptionele werk. Renfurm voegt zich in het rijtje van bijzondere Surinamers als Leo Morpurgo, Eddy Jharap, Cynthia Mc Leod, Erwin de Vries, Harry de La Fuente, Waldo Halfhuid, André Loor, John Hewitt, Chris Healy, Siegmien Staphorst, Armand van Alen, Erwin Tsai Meu Chong, Hans Lim A Po, Eddie Joemankhan, Marlene Lie A Ling, Maurits de Miranda, pater Sebastiaan Mulder, Marcel Meyer, Freddy Kruisland en Anthony Caram.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May