Minder dan 50% crèches heeft zich aangemeld
22 Oct 2014, 08:00
foto


Minder dan 50% van het aantal crèches in Suriname heeft zich in verband met de Wet Opvanginstellingen aangemeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). Dit is volgens Raoul Dankoor, coördinator van het Bureau Rechten van het Kind van het ministerie van Sozavo, een zeer kwalijke zaak. “Over het algemeen was de opkomst van opvanginstellingen die zich in het belang van deze wet hebben laten registreren, redelijk”, zegt Dankoor.

De wet opvanginstelling is op 8 november 2013 goedgekeurd door De Nationale Assemblee (DNA) en op 9 januari 2014 bekrachtigd door de president van de Republiek Suriname. Op 6 augustus is de wet in werking getreden. Uiterlijk 3 maanden na inwerkingtreding van de wet, en wel op 6 november moeten alle opvanginstellingen zich officieel hebben aangemeld bij het ministerie. De eerste aanmelding was in de periode 11-22 augustus 2014. Er zijn vier typen opvanginstellingen. De wet kent de opvanginstelling voor Seniore Burgers, residentiële kinderopvang, opvang voor mensen met een beperking en Early Childhood Development.

De instellingen hebben een exemplaar van de Wet Opvanginstellingen gekregen en de daarbij behorende stukken afgegeven. Bij de Early Childhood Development categorie ( ECD 0 t/m 8 jaar) w.o. crèches, was de opkomst slecht. Er zijn ruim 300 instellingen van deze groep. Het niet aanmelden bij het ministerie van Sozavo, kan tot gevolg hebben dat er sancties worden getroffen. Een hiervan is een boete van maximaal SRD25.000. Deze is een bestuurlijke boete die door de minister van Sozavo kan worden opgelegd.

Dankoor roept de opvanginstellingen op, vooral de crèches, zich alsnog aan te melden. Het ministerie zal het Landelijk Register waarin alle opvanginstellingen in voorkomen, digitaliseren. Er is een bedrijf ingehuurd om dit systeem op te zetten en het personeel heeft een training gevolgd om ermee om te gaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May