Ondernemer Mahespalsing voorzitter bestuur SNRI
18 Oct 2014, 18:07
foto
Minister Soeresh Algoe overhandigt de benoemingen aan voorzitter Dewkoemar Mahespalsing van het nieuwe SNRI bestuur.


Ondernemer Dewkoemar (Johnny) Mahespalsing is per 20 oktober de nieuwe voorzitter van de Stichting Nationaal Rijstonderzoeks Instituut (SNRI). De resoluties zijn zaterdagmiddag aan de negen bestuursleden uitgereikt door minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV).

SNRI had vanaf april 2014 geen voorzitter, nadat Badresein Sital op een zijspoor is baland. Hierdoor kon het werk van het Anne van Dijk rijstonderzoekscentrum (ADRON), als werkarm van de SNRI, niet optimaal plaatsvinden. Het ADRON is van bijzonder belang voor het onderzoek en veredeling binnen de rijst sector.

Algoe heeft het nieuwe bestuur van de SNRI bij de installatie vandaag gewezen op de drie voornaamste taken: de productie van voldoende zaaizaad van goede kwaliteit, veredeling van rijstvariëteiten en vooral ook de marketing. Volgens de minister is er de afgelopen jaren te weinig gefocust op de marketing van de SNRI als gevolg slechte afzet van de rijst in het buitenland en lage opkoopprijzen. Er moet op gelet worden dat de Surinaamse exporteurs elkaar niet gaan beconcurreren op de buitenlandse markt. Op het gebied van veredeling wil Algoe dat ADRON meer veredelaars al dan niet uit het buitenland gaat aantrekken. Ondertussen zullen Surinamers getraind moeten worden. De bewindsman hoopt dat behalve Wageningen ook de prins Bernhard polder op korte termijn kan vrijkomen voor de productie van voldoende zaaizaad. Algoe kondigde bij deze gelegenheid ook de komst van specialisten aan waarmee binnenkort drie aromatische rijstvariëteiten zullen worden uitgeprobeerd.

In het bestuur hebben verder zitting Soeshma Sewnarain, Stefanus Gemin namens, Rinesh Mangaldien allen namens LVV, Romeo Stakel (Handel en Industrie), Marlene Troenosetro (Financiën), Lydia Ori (Anton de Kom Universiteit van Suriname), Harley Phalad (Vereniging van Rijst Exporteurs) VRE en Bramdew Rampedarath (padieboer).
Advertenties