Boeren krijgen stimulans op Wereldvoedseldag
17 Oct 2014, 16:00
foto
Boeren in de tuinbouw hebben machines gehad om hun productie-activiteiten beter uit te voeren. (Foto: Raoul Lith)


Boeren uit voornamelijk Marowijne en Nickerie hebben machines gehad om hun landbouwactiviteiten efficiënter uit te oefenen. Op het terrein van het onderdirectoraat Landbouw heeft directeur Gerrit Breinburg de twintig machines gegeven aan boeren en boerenorganisaties.

Hij motiveert de schenking: "Om de productie een boost te geven, heeft de minister besloten een aantal machines te overhandigen aan boeren die in de productie zitten met name de tuinbouw." Ook in de andere districten zijn op Wereldvoedseldag, gisteren, machines gegeven. Deze boeren krijgen via de verschillende ressortkantoren ook meststoffen. Breinburg zegt dat er nog meer mogelijkheden worden bekeken om dit initiatief verder te stimuleren.

Landbouwer Ramdew Jaghri uit Saramacca is heel blij met de geste van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Hij houdt zich vooral bezig met de (klein) rijstsector. Jaghri hoopt dat zijn machine minstens tien jaren meegaat. "Landbouw is geen slecht beroep, maar je moet hard werken. Tegenwoordig willen jongeren alleen in een aircoruimte achter een computer," stelt hij. Ook zijn collega Waldie Tuinfort vindt dat jongeren meer interesse moeten tonen voor de sector. "Jongeren moeten zich verdiepen in landbouw om de kwaliteit verder om hoog te brengen. Tegenwoordig kan je ook computers voor de landbouwproductie gebruiken."

Met deze machines kunnen alle bewerkingen worden verricht in de tuinbouw. "Van het ploegen tot graven van sleuven op de landbouwgronden is mogelijk. Die machines hebben ze met hulpstukken gehad," legt de LVV-directeur uit. Hij merkt op dat deze machines geen water kunnen pompen.

In 1981 heeft de Verenigde Naties (VN) 16 oktober uitgeroepen tot 'Wereldvoedseldag'. Op deze dag vraagt de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN wereldwijd aandacht voor voedselzekerheid in de wereld. Het thema voor dit jaar is ‘Gezinslandbouw’.


Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May