VP heeft zich rol toebedacht in resolutie
16 Oct 2014, 00:00
foto


Vicepresident (vp) Robert Ameerali heeft een resolutie van 12 januari 2010 over aanwerven van personeel gewijzigd in juli 2014. Ook minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken gaf aanvankelijk zijn goedkeuring hieraan. In de oorspronkelijke resolutie was er geen rol weggelegd voor de vp in de functiegroepen 1 tot en met 11C. President Desi Bouterse tekende deze resolutie in eerste instantie, maar nadat de directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden van het kabinet van de president, Eugene van der San, zag wat er gebeurd was, heeft Bouterse de resolutie ingetrokken.

Van der San legde in Bakana Tori woensdag uit dat de resolutie niet via de gebruikelijke weg terechtgekomen is bij de president. Afgesproken is op het kabinet van de president dat administratieve zaken eerst door Van der San worden bekeken. Hij plaatst dan zijn paraaf eronder. Dit stuk is van de vp via het secretariaat van de president, beheerd door Clairy Linger, beland bij Bouterse. De president plaatste zijn handtekening, zonder stil te staan bij de rol die de vp zich heeft toebedeeld. Ook de bevoegdheid van de minister van Binnenlandse Zaken was behoorlijk uitgehold door de toevoeging van de vp.

De toevoeging van Ameerali in de resolutie was dat bij het aantrekken, benoeming, bevordering, schorsing en ontslag voor functies van 1 tot 6C, de goedkeuring van de vp nodig is. Hetzelfde geldt voor de functiegroepen 7 tot en met 11 C. Van der San wijst er op dat pas als de vp fiat geeft, mensen in dienst kunnen worden genomen. Minister Leilis was na uitleg helemaal eens mee dat de resolutie niet juist is. Ook adviseurs van de president, onder wie Jules Wijdenbosch, vinden de resolutie niet correct. Bouterse trok deze in augustus in. De ABOP wil opheldering over deze zaak. Ameerali vindt dat hem zijn bevoegdheden ontnomen zijn. Het gesprek tussen de president en coalitieleider Ronnie Brunswijk vindt later op de dag plaats.

U kunt de drie resoluties hier downloaden.
pdf-icon.gif resolutie_2010.pdf     pdf-icon.gif resolutie_23_september_2014.pdf     pdf-icon.gif resolutie_juli_2014.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May