Nieuwe registratie van 100.000 on- en minvermogenden
15 Oct 2014, 12:00
foto


Alle houders van een on- en minvermogenkaart, die nog gebruik wensen te maken van medische voorzieningen van de overheid, worden door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting opgeroepen zich aan te melden bij hun wijkkantoren. Deze oproep heeft alles te maken met de wet Nationale Basiszorgverzekering die op 9 oktober in werking is getreden. Volgens informatie van het ministerie gaat het om meer dan 100.000 houders van deze kaarten.

Deze houders moeten volgens een schema vanaf 20 oktober zich tot 14 november aanmelden. De oproep geldt voor mensen die vanaf 1 juli 2014 nog een geldige on- en minvermogenkaart hebben. Voor de registratie moeten betrokkenen een geldige id- kaart en de on- en minvermogenkaart hebben. De wet verplicht alle ingezetenen om zich te verzekeren tegen de kosten van persoonlijke gezondheidszorg.

Nummer via telefoon
Wat volgens vicepresident (vp) Robert Ameerali zal gebeuren, is dat deze personen geheel in een nieuw basiszorgverzekeringsbestand komen. Dit bestand dat volledig is geautomatiseerd, begint met het invullen van een intakeformulier op een wijkkantoor. Uiteindelijk zullen de verzekerden via hun telefoon een nummer krijgen waarmee ze verder hun weg kunnen vervolgen. Jaarlijks zal er controle zijn op het systeem. Volgens de vp zal met dit systeem het niet meer mogelijk zijn om oneigenlijk gebruik te maken van vrije geneeskundige behandeling vanwege de overheid. Het gaat erom dat nu de verzekerde én de verzekeraar zullen zorg dragen voor een pakket aan basiszorg verzekering. En voor hen die het niet kunnen permitteren komt de Staat in.

Afgelopen maandag hebben medewerkers van Sociale Zaken reeds instructies gekregen hoe de intake te doen en de stappen die daarna volgen. Voor minister Alice Amafo is het belangrijk dat de ambtenaren niet alleen het nieuwe systeem, maar ook de wet goed onder de knie te hebben. Het gaat om ambtenaren van 46 wijkkantoren verdeeld over vijf districten te weten Para, Wanica, Paramaribo, Saramacca en Commewijne die technische informatie hebben gekregen van de monitoringscommissie Nationale Basiszorgverzekering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May