AdeKUS wil meer aandacht voor 'Voedselzekerheid'
14 Oct 2014, 14:00
foto
Training 'Food Security' op de Anton de Kom Universiteit van Suriname.


De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) wil het thema 'Voedselzekerheid' integreren binnen de bestaande studierichtingen of nieuwe opleidingen opzetten. De richting Agrarische Productie heeft een workshop gehouden over 'Food Security' samen met de Technical Centre for Agricultural and Rural Cooperation en Centre for Sustainable Development and Food Security of Wageningen University en de Vlaamse Interuniversitaire Raad-Universitaire ontwikkelingssamenwerking (VLIRUOS).

De deelnemers hebben kennis gemaakt met een Open Source Tool, genaamd The Auditing Instrument For Food Security in Higher Education. Deze Tool is een methodisch en beleidsanalyse instrument om de mate van integratie van 'Voedselzekerheid' in het hoger onderwijs te kunnen meten.
Docenten en staf van de Faculteit Technologische Wetenschappen, richting Agrarische Productie, zijn getraind in het hanteren van dit instrument en behoren daarmee tot een selecte groep van universiteiten in de wereld die de bekwaamheid bezit om Food Security in het onderwijs in te passen. Ze kunnen ook meten in hoeverre dit thema in beleid en uitvoering is geïntegreerd.

Voedselzekerheid omvat de beschikbaarheid van goede kwaliteit voedsel, het hebben van voldoende koopkracht om goede kwaliteit voedsel te kunnen aanschaffen en de mate van weerstand tegen prijsschokken.
Wereldwijd gaan meer dan een miljard mensen met honger naar bed. Voedselzekerheid staat onder druk, ook in Suriname, door conversie van vruchtbaar landbouw grond voor andere doeleinden, door roofbouw, door oorlog, door de groei van de wereldbevolking boven het draagvermogen van de aarde, door klimaatverandering en door de stijging van de zeespiegel.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May