Caribische Gonzalo wordt orkaan
14 Oct 2014, 12:00
foto


De tropische depressie Gonzalo heeft zich vanmorgen vroeg versterkt tot een categorie 2 orkaan bij het passeren van de Maagdeneilanden. De verwachting is dat Gonzalo uitgroeit tot een grote orkaan halverwege de week.

De orkaan heeft maandag zware regen en harde winden gebracht op de noordelijke Benedenwindse eilanden voor hij Puerto Rico en de Maagdeneilanden maandagavond bereikte. Voor de Maagdeneilanden en Puerto Rico brengt Gonzalo levensbedreigende overstromingen, verwoestende winden en modderstromen. Bewoners en reizigers moeten voorbereid zijn op langdurige stroomuitval en dat ze verstoken zullen zijn van de basisdiensten in de regio.

Een koufront zal Gonzalo halverwege de week uiteindelijk sturen op een meer noordelijk pad. Mensen in Bermuda moeten op alert zijn als Gonzalo later in de week de noordelijke bocht neemt, misschien als een orkaan.

Bermuda ligt er nog gehavend bij nadat de tropische storm Fay er zaterdagavond laat en zondagochtend doorheen trok. Fay zorgde voor stortregens en verwoestende winden van 123 kilometer per uur. Maandagmiddag laat verloor Fay alle kracht toen hij de open wateren van de noordelijke Atlantische Oceaan bereikte.

In het orkaanseizoen hebben depressies de neiging om zich meestal te ontwikkelingen in de Atlantische bekken om zich daarna dichterbij de kustwateren van Noord- en Midden-Amerika te verplaatsen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May