CWA-experts: Caribische gezinslandbouw verwaarloosd
13 Oct 2014, 20:00
foto
FAO-topman, John R Deep Ford, tijdens de CWA in KKF.


In het ontwikkelingsbeleid is de Caribische gezinslandbouw verwaarloosd. FAO-topman John Deep Ford en TCL (Technisch Centrum voor Landbouw en plattelandsontwikkeling) -directeur Micheal Hailu pleiten voor meer aandacht, investeringen en beleidsmaatregelen om de economische capaciteit van gezinsboeren in het Caribisch Gebied te verbeteren.

“Dit is het Internationale Jaar van de Gezinslandbouw - een jaar om zich te concentreren op de beleidsinspanningen die van invloed zijn op familiale boeren en om de bijdrage te erkennen die zij door de jaren heen met de landbouw hebben geleverd,” zei Ford. Hij was één van de sprekers bij het openingsseminar van de Caribische Week van Landbouw (CWA). Ford is sub-regionale directeur van de Voedselarm van de Verenigde Naties (FAO) voor het Caribisch gebied.

“We hebben onze familie boerderijen verwaarloosd - onze benaderingen zijn ook te technologisch en economisch geweest. Onze Groene revolutie programma's en het concensus beleid van Washington hebben de familiebedrijven niet goed gediend,”zei hij. Volgens Ford vangt familiale landbouw een groot deel van de kleine boeren van het Caribisch gebied op en vormt zij de ruggengraat van de voedselproductie van veel van de eilanden, ook al zijn deze boeren zelf arm.
“Deze groep, die onze naties heeft gevoed, is vaak in de armste gemeenschappen in het land en we willen ze allemaal erkennen in het Caribisch Gebied,” stelde hij. Hij legde uit dat de veranderingen in het beleid in de jaren 80 hebben geleid tot vele verlaten familie- en kleinlandbouwbedrijven. “Ze hadden een goede reden om familiebedrijven te verlaten. We hebben onze kleine boeren niet ondersteund, maar we hebben ons meer gericht op grootlandbouwers.”

Ford heeft aanbevolen dat er meer tijd wordt besteed aan het zoeken naar hoe de familiale landbouw werd gedefinieerd die werd onderscheiden van kleine boeren. Op deze manier denkt hij dat er een rechtvaardiger beleid en initiatieven kunnen worden ontwikkeld om tegemoet te komen aan deze sector van de Caribische landbouw.

“Familiebedrijven zijn de betere rentmeesters van de aarde. Kleine boerderijen zijn efficiënter in de manier waarop ze middelen gebruiken. Wij zijn geïnteresseerd in een betere verdeling van de inkomsten in onze landen. We moeten ervoor zorgen dat de gezinsbedrijven voldoende areaal hebben zodat hun landbouw rendabel is. '
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May