Morales favoriet bij verkiezingen Bolivia
12 Oct 2014, 11:33
foto
Evo Morales wordt naar verwachting vandaag gekozen voor een derde ambtstermijn. (Foto: AP)


Bolivianen gaan vandaag naar de stembus. De verwachting is dat president Evo Morales voor een derde termijn wordt gekozen. In de peilingen loopt hij ver vooruit op zijn voornaamste rivaal Samuel Doria Medina, die kan rekenen op 18 procent van de stemmen.

Morales zit er sinds 2006 en zal als hij vandaag herkozen wordt, de langst zittende president van het land worden sinds 1839. Hij wordt op handen gedragen door de bevolking sinds hij kort na zijn aantreden de energiesector nationaliseerde. Het land kon zo een groter aandeel opeisen van de opbrengsten die buitenlandse maatschappijen maakten met de exploitatie van gas- en olievelden. Morales gebruikte die extra inkomsten om de armoede in zijn land terug te dringen en te investeren in infrastructuur.

Zes miljoen Bolivianen hebben de stemplicht. De onofficiële resultaten worden vanmiddag verwacht. De 54-jarige Morales is ook de eerste inheemse president van het land en is nu nog populairder dan ooit, en niet alleen onder zijn Aymara etnische groep. Supermarkten, bioscopen en restaurants rezen als paddestoelen uit de grond onder zijn presidentschap. De nieuwe kabelbaan in La Paz is misschien wel het beste voorbeeld van de veranderende tijden in Bolivia, die één van de armste landen in de regio blijft.

Tweederde meerderheid
Morales heeft zich steeds gericht op onderwijs subsidies, hogere pensioenen en uitgaven voor openbare werken. Hij heeft de export gestimuleerd met als resultaat een negenvoudige opbrengst. De gemiddelde jaarlijkse economische groei is nu 5 procent, ruim boven het regionaal gemiddelde. Zo’n half miljoen mensen zijn uit de armoede gehaald.

De olie-, gas-, mijnbouw-, telecommunicatie- en watersector zijn allemaal genationaliseerd. Critici van Morales zeggen dat hij anti-milieu maatregelen heeft geïntroduceerd en leiding geeft aan een corrupt bestuur. Hij zou ook miljoenen dollars aan overheidsgelden hebben gebruikt om zijn herverkiezingscampagne te betalen, wat heeft bijgedragen tot een versplinterde oppositie.

Om een tweede stemming te vermijden moet Morales vandaag 50 procent van de stemmen halen. Hij is erop gebrand zijn tweederde meerderheid in de senaat en het parlement te behouden. Dat zou hem in staat stellen om een vierde ambtstermijn in de grondwet op te nemen. Morales heeft al geprofiteerd van een uitspraak van de rechtbank om voor een derde termijn te gaan.

Bosnië-Herzegovina
In Bosnië Herzegovina gaan de kiesgerechtigden ook naar de stembus. Meer dan drie miljoen burgers kunnen hun stem uitbrengen. De kiezers hebben een ruime keuze tussen 65 partijen, 24 onafhankelijke kandidaten en 24 coalities. Het land geldt als een van de meest corrupte landen van Europa, dat wordt gekenmerkt door vriendjespolitiek.

Het land is diep verdeeld na de oorlog van 1992 tot 1995, waarin meer dan 100.000 Bosniërs zijn omgekomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May